Togói választások: Az elnök pártja megszerezte a mandátumok többségét

A togói parlamenti választásokon az Unió a Köztársaságért párt, melyet Faure Gnassingbé elnök vezet, a legtöbb szavazatot kapta, így 108 mandátumot szerezve a 113 tagú nemzetgyűlésben.

A választásokat követően a nemzeti választási bizottság elnöke, Dago Yabré az országos televízióban élő adásban jelentette be az előzetes eredményeket, melyek szerint az elnök pártja számottevő többséget szerzett a parlamentben. A részvételi arány 61 százalék volt. Az eredményeket még az alkotmánybíróságnak kell hitelesítenie.

Faure Gnassingbé 2005 óta tölti be az államfői tisztséget, apja, aki közel 38 évig volt hatalmon, utódjaként. Az április 19-én elfogadott új alkotmány értelmében Togo az elnöki rendszerről áttér a parlamenti rendszerre, ahol a hatalom a nemzetgyűlés többségi pártjának vezetőjéhez kerül.

Az alkotmányreformot a togói ellenzék és a civil társadalmi szervezetek hevesen bírálták, azt állítva, hogy ez az intézkedés egyfajta „intézményes államcsíny”, amely lehetővé teszi Gnassingbé számára, hogy hatalmon maradjon. Az ellenzék szerint az új rendszer alapján az elnök korlátlan ideig újraválasztható, amennyiben pártja továbbra is győzedelmeskedik a parlamenti választásokon.