A spanyolok droghasználattal vádolják Argentina elnökét

A spanyol kormányzat vádakat fogalmazott meg az argentin elnök, Javier Milei ellen, amelyek szerint drogokat használt, ami tovább mélyítette a két ország közötti feszültséget. Az argentin válaszban Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök politikáját támadták.

Javier Milei megválasztása óta feszült a viszony Argentína és Spanyolország között, de a helyzet tovább romlott, amikor Oscar Puente, a spanyol kormány közlekedési minisztere egy panelbeszélgetésen arra utalt, hogy Milei "anyagokat" használt a tavalyi választási kampány során. Az argentinok gyorsan reagáltak, és azzal vádolták a spanyol kormányt, hogy politikája halált és szegénységet okoz az állampolgároknak.

A konfliktus akkor éleződött ki, amikor a spanyol közlekedési miniszter a hétvégén sugallta, hogy Milei drogfogyasztó. Az argentin elnök hivatala szombaton reagált erre a kijelentésre, és támadásba lendültek Pedro Sánchez ellen, akit azzal vádoltak, hogy az illegális bevándorlás engedélyezésével veszélyezteti a spanyol nőket, és aláássa az ország integritását a szakadárokkal kötött alkukkal.

A spanyol külügyminisztérium válaszában kijelentette, hogy az argentin nyilatkozatban használt kifejezések nem tükrözik a két testvéri ország közötti kapcsolatokat. A decemberben hatalomra került Milei, aki jobboldali populista nézeteiről ismert, nyilvánosan támogatta a spanyol szélsőjobboldali, bevándorlásellenes VOX pártot, ami tovább hűtötte a kapcsolatokat a Sánchez vezette baloldali koalícióval.

Az "argentin Trumpként" emlegetett Javier Mileit tavaly választották elnökké. A rekordmagas, 200 százalék feletti inflációval, illetve recesszióval küzdő Argentína anarcho-kapitalista vezetője megszorításokkal vágott bele a reformokba, és bár a gazdaság tovább süllyedt, kiemelkedően magas a támogatottsága. Nem mellesleg Orbán Viktor is ott volt a beiktatásán, akivel a baloldali erők elleni küzdelemről beszélgettek.