Jelentős büntetés várhat azokra, akik így mostanak autót Németországban

Németországban komoly szabályozások vonatkoznak az otthoni autómosásra, mivel a vegyszeres és olajos víz környezetszennyező hatású lehet. A szabályszegőkre akár 100 ezer eurós bírság is kiszabható.

Németországban a vízgazdálkodási törvény (WHG) értelmében tilos a potenciálisan veszélyes anyagok vízbe juttatása, ami a magánterületeken történő autómosást is érinti. A WHG 48. paragrafusa kimondja, hogy a felszín alatti vizekbe csak akkor engedhető be károsanyag, ha nem kell tartani a vízminőség káros megváltozásától. A településeknek szabad kezet ad a törvény abban, hogy hogyan hajtsák végre ezt a követelményt, de a cél mindenhol ugyanaz: a felszín alatti víz tisztaságának megőrzése.

Az autómosás általában tilos, ha azt burkolatlan talajon végzik, így például a fűön vagy kavicson történő autómosás nem megengedett. Azonban a porszívózás, a finom polírozás, vagy a szélvédő tiszta vízzel történő lemosása otthon is végezhető. A pontos szabályokról az érintett település közterület-felügyeletének honlapján lehet tájékozódni, ahol jelentős különbségek lehetnek a régiók között.

Egyes helyeken megengedett az autómosás a kapubejárón tiszta vízzel, míg más régiókban a talajvízbe kerülő olajmaradványok miatt szigorúbb szabályok érvényesülnek, és itt akár 25 és 100 ezer euró közötti bírságok is kiszabhatók. Mindenhol fontos, hogy a szennyezett víz a helyi csatornahálózatba kerüljön, de egyes településeken tilos az ilyen szennyvizet az esővízzel egy csatornába engedni, ami gyakorlatilag ellehetetleníti az otthoni autómosást.

Az alaposabb tisztítási műveletek, mint a motormosás vagy a vegyszerek használata, általában csak azokban az autómosókban engedélyezettek, ahol megfelelő lefolyók vannak kiépítve.