Hosszú Covid: Milliók szenvednek a tünetektől az Egyesült Királyságban

Angliában és Skóciában mintegy 2 millió ember küzd a hosszú Covid tüneteivel, ami komoly hatással van a mindennapi életükre.

A brit The Guardian által közölt adatok szerint a Nemzeti Statisztikai Hivatal (ONS) felmérése alapján körülbelül 1,5 millióan érzik úgy, hogy a korábbi fertőzésük még mindig befolyásolja a napi tevékenységeiket. Ezen belül 381 ezer ember nagyon korlátozottnak érzi magát a hosszú Covid miatt.

A 2023 novemberétől 2024 márciusáig tartó időszakban végzett kutatás során a résztvevők többsége, 71,1%-a állította, hogy a tünetek már legalább egy éve fennállnak. Több mint fele, 51,3% szerint a tünetek kezdete legalább két évvel ezelőttre nyúlik vissza, míg 30,6% szerint már három évnél is régebben kezdődtek.

A legmagasabb előfordulási gyakoriságot a 45-64 éves korosztály, a nők, a munkanélküliek vagy állást keresők, valamint az északnyugat-angliai lakosok körében regisztrálták.

Simon Williams, a Swansea Egyetem viselkedéskutatója és közegészségügyi szakértője szerint ezek az adatok egy krónikus közegészségügyi válságra hívják fel a figyelmet.