Keleten vagy nyugaton vannak Magyarország szövetségesei?

A magyar kormány gyakran negatívan ábrázolja a nyugati, és pozitívan a keleti országokat, ami miatt sokan hídépítőnek látják az országot kelet és nyugat között. A Political Capital és a GLOBSEC közös konferenciáján a magyar társadalom orientációját vizsgálták.

A Keletre vagy Nyugatra mutat a magyarok iránytűje? című konferencián a GLOBSEC április 30-án publikált kutatásának Magyarországra vonatkozó eredményeit elemezték. Szicherle Patrik, a GLOBSEC kutatója szerint a magyar társadalom többsége az EU és a NATO mellett elkötelezett, Németországot és Kínát tartják a legfontosabb stratégiai partnereknek, míg az Egyesült Államok és Oroszország támogatottsága hasonló szintű. Ukrajna támogatása alacsony, de növekvő, a mainstream média és a demokrácia működése iránti bizalom viszont alacsony. A magyarok 21 százaléka tartja a civil szervezeteket külföldi ügynöknek, és több mint 60 százalékuk pozitívan tekint az EU-ra, annak kritikus retorikája ellenére.

A konferencián Hunyadi Bulcsú, a Political Capital szakmai vezetője, Németh Ferenc, a Magyar Külügy Intézet kutatója, és Takácsy Dorka, a CEU kutatója vitatták meg a kutatás eredményeit Benyó Rita moderálásában. Hunyadi szerint a kérdésfeltevés befolyásolja a válaszokat, míg Takácsy meglepőnek találta a magyarok LMBTQ-jogokkal kapcsolatos nézeteit. Németh kiemelte, hogy a magyar társadalom többsége EU- és NATO-párti, és az uniós tagság miatt Magyarországnak nagyobb beleszólása van a világ alakulásába.

Takácsy szerint a dezinformációs narratívák célja az intézményi bizalom erodálása, és veszélyesnek tartja az EU-ellenes narratívákat. Hunyadi a rendszerellenes pártok félelemre építő politikáját emelte ki, míg Takácsy az orosz propaganda veszélyeire hívta fel a figyelmet. Németh a Balkánra kitekintve a háború kontra béke narratívát említette.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a magyar társadalom elsősorban nyugatpárti, de ennek okai változatosak. Takácsy szerint a munkavállalók vándorlása és a magyar társadalom túlbecsüli Magyarország keleti kapcsolatait. Németh a nyugati országok szoftpowerjét és a német-magyar kapcsolatokat emelte ki, míg Hunyadi a magyar társadalom materiális szemléletét hangsúlyozta.

A konferencia végén a szakértők javaslatokat fogalmaztak meg Magyarország és a magyar társadalom fejlődésére. Németh szerint többet kellene beszélni az EU-ról, Takácsy a nyugati szövetségi rendszerhez való csatlakozás tudatosítását tartja fontosnak, míg Hunyadi az alternatív narratívák létrehozását és az állampolgárok aktívabb részvételét emelte ki.