Grúzia elnöke megvétózta az úgynevezett „orosz törvényt”

Megvétózta a grúz elnök azt a törvényjavaslatot, amelyet a parlament nemrégiben elfogadott, dacolva a hónapok óta tartó tüntetésekkel, amelyeket a France24 is megemlített.

Szalome Zorubasvili államfő kijelentette, hogy „Ma vétót emeltem a törvény ellen, amely lényegét tekintve orosz, és amely ellentmond alkotmányunknak”. A törvényjavaslat értelmében azoknak a civil szervezeteknek és médiumoknak, amelyek finanszírozásuk több mint 20 százalékát külföldről kapják, „külföldi hatalom érdekeit követő” szervezetként kellene regisztráltatniuk magukat.

A kormánypárti többség szerint a szabályozás a finanszírozás átláthatóságát hivatott szolgálni, míg a tiltakozók szerint ez a nyilvánosság szűkítését, a civil szervezetek ellehetetlenítését és a milliárdos Bidzina Ivanisvili kormánypártja hatalmának megerősítését jelenti, orosz mintára. A törvény és a tüntetések kapcsán bővebb információkat a France24 cikkében találhatnak az érdeklődők.

A Grúz Álom (DSZ) párt törvényhozói a tüntetések ellenére május közepén megszavazták a törvényt, ami példátlan tiltakozási hullámot váltott ki a fekete-tengeri országban. A közvélemény-kutatások szerint a grúz lakosság többsége, több mint 80 százaléka, az Európai Unióhoz és a NATO-hoz való csatlakozást támogatja, és ellenezik Kreml politikáját. Brüsszel azonban úgy véli, hogy az intézkedés „összeegyeztethetetlen” Grúzia uniós tagságra irányuló törekvésével.

Irakli Kobakhidze miniszterelnök jelezte, hogy a DSZ kész megfontolni Zorubasvili törvénymódosítási javaslatait, ha a miniszterelnök vétódokumentumában megfogalmazza azokat. Zorubasvili elnök azonban kizárta a „hamis, mesterséges, félrevezető tárgyalások” lehetőségét a Grúz Álommal. A vétója valószínűleg nem lesz hatásos, mivel a kormánypártnak elegendő törvényhozója van a parlamentben a döntés felülbírálásához.

A kormánypárt továbbra is azt állítja, hogy elkötelezett az EU-hoz való csatlakozás mellett, és a törvényjavaslatot a nem kormányzati szervezetek finanszírozásának átláthatóságát növelő intézkedésként tünteti fel.