Miért van ennyi medvetámadás Szlovákiában?

Szlovákiában idén már 14 emberi sérüléssel járó medvetámadás történt, és a medvék viselkedése is változóban van: kevésbé félnek az embertől, és egyes esetekben agresszíven védelmezik a zsákmányukat.

Szlovákiában a medvék létszámát illetően számháború folyik, és a vadászkamara vezetője, Suba Imre szerint sokan vannak. A medvék tavasszal agresszívabbak, és gyakrabban vállalják a konfrontációt az emberrel. A békés együttélésre nincs univerzális megoldás, helyi stratégiákra van szükség.

A nagyragadozók jelenléte fontos az ökoszisztémákban, de az emberi élet védelme prioritást élvez. A közös erőforrás-használat nehézségei miatt a "élni és élni hagyni" elve nehezen tartható be. A medvekérdés Szlovákiában régóta vita tárgya, és az uniós szabályozás is bonyolítja a helyzetet. A magyarországi közvélemény kevésbé van tisztában ezzel a problémával.

Az idei esetek száma meghaladja az elmúlt évek átlagát, és a szakértők szerint az állomány nagysága az egyik fő ok. A természet dinamikus egyensúlyt tart fenn, de az ember és a medvék találkozása problémákat okozhat. Suba Imre szerint az állomány méretéről folyó vita megnehezíti a megoldások kidolgozását.

A medvék területi állatok, és a területükön nem tűrik meg azonos nemű fajtársaikat. A fiatal egyedek új élőhelyet keresnek, ami konfliktusokhoz vezethet az emberrel. Egyes medvék már a lakott területek felé is elindulnak, ami tovább növeli a konfrontáció esélyét.

Egy márciusi esetben egy medve támadt meg egy túrázó párt, és a holttestnél zsákmányőrző viselkedést mutatott. Az idei támadások között volt anyamedve, aki kölykeit védte, és fiatal egyedek, akik új élőhelyet kerestek. Ezek az állatok különösen veszélyesek lehetnek.

A barnamedvék nem alszanak klasszikus téli álmot, és ha az időjárás enyhe, aktívak maradhatnak. A téli időszak után az állatok éhesek és ingerlékenyek, ami növeli a konfliktusok esélyét. A medvékkel való találkozások gyakorisága a meleg időjárás miatt is nőhet, mivel több ember indul túrázni.

A medveállomány gyérítése tilos, csak különleges esetekben és csak a veszélyessé vált egyedeket lehet kilőni. A kormány egy bevetési egységet hozott létre a problémás medvék kezelésére, de a munka mennyisége és a természetes élőhelyek korlátozott kapacitása miatt ez nem mindig megoldás. A probléma komplex kezelése lenne a megoldás, amely magában foglalná a gazdálkodók védelmét és az uniós szintű együttműködést is.