Orbán Viktor szövetségesének politikai karrierje egy függőhídon múlhat

Egyre szűkül a tér Matteo Salvini olasz jobboldali politikus körül, aki a júniusi európai parlamenti választásokon kockáztatja politikai karrierjét. Az olasz közlekedésért és infrastruktúráért felelős miniszter egy drága és vitatott hasznosságú híd építésével próbálja fenntartani a köztudatban való jelenlétét.

Matteo Salvini, aki jó kapcsolatot ápol a magyar miniszterelnökkel, új stratégiát alkalmaz, hogy kilépjen Giorgia Meloni miniszterelnök árnyékából és megerősítse a szétesőfélben lévő Északi Ligát az európai parlamenti választások előtt. A politikus ígérete szerint júniusban megkezdődhet a Szicília szigetét Olaszország szárazföldi részével összekötő Messina-híd építése, amely egy régóta dédelgetett álom az olasz kormányok számára, de eddig soha nem valósult meg.

A Messina-híd ötlete már az ókori Rómában is felmerült, és több történelmi személyiség, köztük Nagy Károly és Benito Mussolini is fontolóra vette. A projekt azonban a múltban a lenyúlt pályázati pénzek miatt gyakran vált politikai vita tárgyává Olaszországban.

Salvini szerint a híd mintegy 20 milliárd eurót pumpálna a térség gazdaságába és körülbelül 120 ezer új munkahelyet teremtene, ami különösen fontos lenne a magas munkanélküliséggel küzdő dél-olaszországi megyék számára. Ha a projekt megvalósulna, a Messina-híd a világ leghosszabb függőhidja lenne.

Ellenzéki politikusok azonban kétségbe vonják a híd megvalósíthatóságát a térség jelentős szeizmikus aktivitása és a környezetre gyakorolt potenciális negatív hatások miatt. Egyes politikai elemzők szerint Salvini csak egy kétségbeesett kampányfogást alkalmaz, hogy megerősítse pozícióját pártjában és népszerűsítse a csoportját a közelgő választásokon.

Matteo Salvini, aki korábban nagy népszerűségnek örvendett, jelenleg Giorgia Meloni kormányában tölti be az infrastrukturális és közlekedési miniszteri posztot. A Lega Nord része volt a 2022-ben győztes jobboldali koalíciónak, de Salvini a közlekedési minisztériumban nem tudott valódi alternatívát felmutatni Melonival szemben.

A Lega Nord, amelyet Salvini vezet, egykor szeparatista üzenetekkel kampányolt, de a 2000-es évek elejétől kezdve a párt ideológiája megváltozott. Salvini alatt a párt populista, bevándorlásellenes és euroszkeptikus irányba mozdult el, ami ideológiai közösséget jelent Orbán Viktorral. A Lega Nord 2018-ban koalíciós kormányt alakított az Öt Csillag Mozgalommal, de a koalíció 2019-ben szétesett, ami Salvini lemondásához vezetett. Később azonban visszatért, és miniszteri tárcát kapott a Meloni által vezetett Olaszország Fivéreitől.

A Lega Nord jelenlegi helyzete aggasztó, mivel a párt komoly népszerűségvesztést szenvedett el, és a szavazatok csupán 8 százalékát esélyes megszerezni a júniusi választásokon. A párt identitásválságát a regionális autonómia iránti törekvések és a kormányzati kompromisszumok okozzák. Salvini nacionalista fordulata is hozzájárult a párt válságához, de a párttársak csak akkor kezdtek el panaszkodni, amikor már nem hozta a várt eredményeket.