Kína felszólítja Új-Zélandot: Hagyjanak fel a "megafon-diplomáciával"

Kína arra szólította fel Új-Zélandot, hogy a kétoldalú vitás kérdéseket párbeszéddel, nem pedig nyilvános kritikával oldják meg, reagálva ezzel Winston Peters új-zélandi külügyminiszter aggályaira a csendes-óceáni térségben növekvő kínai befolyással kapcsolatban.

A South China Morning Post beszámolója szerint Kína wellingtoni nagykövetsége közleményben fejtette ki álláspontját, amelyben Új-Zélandot a megafon-diplomácia alkalmazása miatt kritizálta. Azt javasolták, hogy a nézeteltéréseket konstruktív párbeszéddel kellene kezelni, hangsúlyozva, hogy a két ország között nincsenek történelmi sérelmek vagy érdekellentétek, így a konszenzusra jutás mindkét fél érdeke.

A kínai álláspontot kiváltó Winston Peters külügyminiszter pénteki nyilatkozatában az emberi jogok helyzetét, a dél-kínai-tengeri konfliktust és a hackertámadásokat is megemlítette, kifejezve aggodalmát Kína csendes-óceáni jelenléte miatt. Peters hangsúlyozta, hogy nem szeretnék, ha olyan fejlemények következnének be, amelyek destabilizálják a térség biztonságát alátámasztó intézményeket és megállapodásokat.

Új-Zéland, amely az Egyesült Államok vezette nyugati országokkal szoros kapcsolatokat ápol és része az Öt Szem hírszerző közösségnek, növekvő aggodalommal tekint Kína indo-csendes-óceáni befolyásának erősödésére. Emiatt az ország politikáját még szorosabban kívánja összehangolni szövetségeseivel, és vizsgálja az AUKUS egyezményhez való csatlakozás lehetőségét is, amely a keleti nagyhatalom globális ambícióinak visszaszorítására jött létre.

Peters beszédében kiemelte, hogy Kína 2022-ben biztonsági szerződést kötött a Salamon-szigetekkel, ezzel jelentős befolyásra tett szert Új-Zéland közelében. Kína válaszában elutasította a vádakat, állítva, hogy nincsenek rejtett szándékaik a térségben, és a többi említett kritikát saját belügyüknek tekintik.