Meghalt Frank Stella, az absztrakt művészet kiemelkedő alakja

Elhunyt Frank Stella, az amerikai festő- és szobrászművész, aki az 1950-es évektől kezdve a háború utáni absztrakt mozgalom meghatározó alakjaként volt jelen a művészeti életben. A 87 éves korában elhunyt művész halálát limfóma okozta.

Frank Stella, aki a nem konvencionális geometriájú vásznakkal és a minimalista művészeti formákkal híresült el, 87 éves korában, szombaton hunyt el manhattani otthonában. A művész halálhírét régi képviselője közölte, és felesége, Harriet E. McGurk megerősítette, hogy a halál oka limfóma volt.

Marianne Boesky, aki 2014 óta képviselte Stellát, mély megrendültséggel nyilatkozott a művész haláláról, kiemelve Stella örökségének jelentőségét és azt, hogy hiányozni fog.

Stella Massachusetts államban született 1936-ban, és a Phillips Academy Andoverben tanult, ahol Patrick Morgan festőművész volt a tanára. Később a Princeton Egyetemen folytatta tanulmányait történelem és festészet szakon, Stephen Greene és William Seitz mellett. New Yorkba az 1950-es évek végén költözött, ahol hamarosan elismert művész lett, és már 23 éves korában figyeltek fel rá a New York-i művészeti életben.

A művész korai hírnevét a monokromatikus „fekete festményekkel” szerezte meg, amelyeket mindössze 22 évesen állítottak ki a Museum of Modern Artban (MoMA). Ezek a művek váltak a háború utáni absztrakt mozgalom egyik legismertebb hozzájárulásává. A festményeken fekete csíkokat helyezett el, közöttük egyenletesen elosztott, szabadon hagyott vászonvonalakkal. Harmincnégy éves volt, amikor a MoMA átfogó kiállítást rendezett neki, ezzel akkor a legfiatalabb művész volt a múzeum történetében, akinek ilyen nagyszabású tárlata nyílt.

Stella hat évtizeden át volt termékeny művész, munkásságát folyamatosan fejlesztette a vegyes technika elemeivel és a festészet valamint a szobrászat határán mozgó, nem konvencionális geometrikus vásznakkal. Az 1960-as évek végén és a 70-es évek elején készült Protractor (Szögmérő) sorozat, valamint a 80-as és 90-es években készült, a Moby Dick ihlette szobrok tartoznak legismertebb művei közé. A minimalista művészeti formák, a geometrikus absztrakció, kinetikus szobrok, kollázsok és a „festészet utáni” absztrakció lehetőségeivel is foglalkozott.

Stella művészeti tevékenységét még kilencedik évtizedében is folytatta, legutóbbi szobrai közül néhányat a New York-i Jeffrey Deitch Galériában állítottak ki. Egyik utolsó műve még mindig megtekinthető a floridai Jacksonville-ben, a Museum of Contemporary Artban. Az egyik munkáját 28 millió dollárért értékesítette a Christie’s aukciósház, ami jelzi műveinek jelentős piaci értékét. Frank Stella idén is dolgozott, és a Guardian híre szerint manhattani otthonában hunyt el.