Elhunyt Bernard Hill, A Gyűrűk Ura és a Titanic színésze

Hetvenkilenc éves korában meghalt Bernard Hill brit színész.

Bernard Hill ügynöke, Lou Coulson a BBC-nek erősítette meg a színész halálhírét, és közölte, hogy Hill vasárnap kora reggel hunyt el. A család részletesebb közleményt ígért a későbbiekben. Hill halálának okát nem ismertették.

Hill Manchesterben született 1944-ben és ott tanult színészetet, Richard Griffith-szel együtt. A hetvenes évek közepén kezdett el szerepelni tévés produkciókban, és Yosser Hughes karakterével vált ismertté a The Black Stuff című filmben, majd ezt követően a Boys from the Blackstuff című sorozatban is ebben a szerepben láthattuk. A sorozat 1983-ban elnyerte a legjobb drámasorozatnak járó BAFTA-díjat, és 2000-ben a hetedik helyre került a Brit Filmintézet listáján, amely a valaha készült legjobb tévésorozatokat sorolja fel.

A brit tévés szerepek után Hill a nagyköltségvetésű filmek világában is megjelent: ő játszotta Edward J. Smith kapitányt a Titanic című filmben, valamint Théoden királyt A Gyűrűk Ura trilógia második és harmadik részében. A Titanic 1997-ben Oscar-díjat nyert, míg A Gyűrűk Ura trilógia tizenegy Oscar-díjat kapott. A fantasy-ban nyújtott alakítása miatt a mai napig milliók egyik legnagyobb kedvencének számít, monológjai kivétel nélkül hidegrázósra sikeredtek, melyeket a magyar szinkron talán csak még zseniálisabbá varázsolt.

Több évtizedes karrierje során olyan filmes alkotásokban is feltűnt, mint az 1982-ben készült Gandhi, a 2002-es Skorpiókirály és a 2008-as Valkűr.

Hill haláláig aktív maradt a színészi pályán. Emlékezetes tévés alakítása volt a 2015-ös Wolf Hall című drámasorozatban, ahol Norfolk hercegét, Boleyn Anna nagybátyját és Wolsey bíboros ellenségét alakította. Legutóbbi szereplése a The Responder című sorozat második szériájában lett volna, Martin Freeman oldalán, amely ma debütált a BBC-n.

Lindsay Salt, a BBC Drama igazgatója szerint „Bernard Hill utat tört magának a képernyőn, az ikonikus és figyelemre méltó szerepekkel teli karrierje pedig hihetetlen tehetségéről tanúskodik”, míg Barbara Dickson skót zenész azt írta, hogy „egy igazán csodálatos színész volt”.

Hillnek szombaton a Comic Con Liverpoolon kellett volna részt vennie, de az utolsó pillanatban le kellett mondania. Amikor halálhíre napvilágot látott, a szervezők az X-en osztották meg, hogy „megszakadt a szívük” Hill halála miatt, és sok erőt kívántak a családjának.