Anyapótlékok és a szeretethiány hatásai

A gyermekkori szeretet, vagy annak hiánya jelentős hatással van a testi, lelki és agyi fejlődésre, ezért kiemelkedő jelentőségű azoknak a személyeknek a szerepe, akik pótolhatják az anyai szeretetet.

Az anyai szeretet hiánya komoly űrt hagyhat egy gyermek életében, de a kutatások szerint ezt a hiányt más szeretetteljes kapcsolatok is képesek enyhíteni. A gyermek, aki rendszeres szeretetet és érintést kap másoktól, például nagyszülőktől vagy tanároktól, az agyi fejlődésére nézve kevésbé lesz hátrányos helyzetben, mint azok, akik teljesen nélkülözik ezt a törődést.

A gyermek lelki világára való odafigyelés és az érzelmi elérhetőség hiánya mély magányosságot okozhat, még akkor is, ha fizikai szükségleteit kielégítik. Ebben az esetben is jelentős a különbség azok között, akik teljesen egyedül maradnak ezen érzéseikkel, és azok között, akik legalább egy személytől kapnak figyelmet és érzelmi közelséget.

Az anyai szeretet egyik alapvető funkciója a megnyugtatás, amely a gyermek biztonságérzetét alapozza meg. Ha a gyermek ezt a megnyugtatást nem az anyjától, hanem másoktól kapja meg, az agya hasonlóképpen raktározza el ezt a tapasztalatot, ami segít csökkenteni a stresszhormonokat és elkerülni a hosszú távú félelmi állapotot.

A gyermek önképének és önértékelésének kialakulása szintén szorosan összefügg az anyai viszonyulással. Ha a gyermek negatív visszajelzéseket kap, az befolyásolja az önképét, de ha másoktól pozitív megerősítést kap, az enyhíthet az anyai negatív hatásokon.

Az anyai védelem hiánya gyakran együtt jár az anyai szeretet hiányával. Ha a gyermeket senki sem védi meg, az örök félelemben és rettegésben töltheti gyerekkorát, míg ha van valaki, aki megvédi, az a védelem és biztonság érzését nyújthatja számára.

Még azokban az esetekben is, amikor nem lehetséges teljes védelem biztosítása, minden egyes védelmi kísérlet üzenetet hordoz a gyermek számára, hogy ő jobb bánásmódot érdemel. Az ilyen cselekedetek hozzájárulhatnak a gyermek énképének és a világba vetett bizalmának javításához.

Végül, minden egyes pozitív interakció, amelyet egy gyermek megél, hosszú távú hatással lehet az életére, még akkor is, ha az anyai szeretet hiányzik. Sebestyén Eszter pszichológus hangsúlyozza, hogy az ilyen élmények magokat ültetnek a gyermek lelkében, amelyek később kikelhetnek.