Z generáció a Covid árnyékában

Elballagtak a középiskolások, és most életük egyik legnagyobb kihívása, az érettségi vár rájuk. A Z generáció tagjai jelentős részét online oktatásban töltötték, ami digitális kiégést, elszigetelődést és multitaskingot eredményezett.

Az Index megkeresésére Bereczki Enikő, generációkutató és tréner kiemelte, hogy a most ballagó diákok egyedi kihívásokkal néznek szembe, köztük a szemtől szembeni interakció hiányával, ami befolyásolhatja szociális készségeiket és együttműködési képességeiket. A hagyományos iskolai környezet hiánya magányossághoz és elszigeteltséghez vezetett egyes diákoknál. Az otthoni tanulás technikai és szervezési nehézségei, valamint az internetkapcsolat hiánya különösen a hátrányos helyzetű településeken volt megfigyelhető.

A diákok mentális egészségére is kihatottak ezek a kihívások. A folyamatos stressz, a motiváció csökkenése és az elszigeteltség negatívan befolyásolta őket. A "Fiatalok a Covid alatt" című kérdőíves felmérés szerint a kiégés, a kialvatlanság és a depresszió jelentős problémákat okozott a diákok körében. A járvány kezdete óta a fiatalok 85 százaléka töltött több időt online, és a digitális kiégést tapasztalók aránya majdnem 62 százalékra nőtt.

A digitális túltelítődés és a folyamatos multitasking jelentős problémákat okozott. Sok diák elvesztette diákmunkáját és online tevékenységekbe kezdett, miközben tanulmányait is folytatta. A pandémia miatt a stresszoldó tevékenységek, mint a sport vagy a baráti összejövetelek, háttérbe szorultak. Bereczki Enikő szerint fontos lenne csökkenteni a szimultán feladatok mennyiségét, és egyszerre csak egy-két tevékenységre koncentrálni.

A generációkutató által készített fókuszcsoportos interjúk rávilágítanak, hogy a Z generáció tagjainak milyen nehézségekkel kellett szembenézniük. A tanulás elhanyagolása, a Zoom-os órákhoz való alkalmazkodás nehézségei, a minőségi kapcsolatok hiánya és a tudás hiányosságai mind problémát jelentettek a diákok számára.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése szerint a szorongás és a depresszió globális előfordulása 25 százalékkal nőtt a járvány első évében. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány statisztikái szerint az öngyilkossági gondolatok és az önsértéssel összefüggő beszélgetések száma jelentősen nőtt az elmúlt években. A szomszédban kitörő háború híre további stresszt okozott, és a Covid miatti korlátozások sok tizenévest megfosztottak vissza nem térő élményektől és kapcsolatoktól.

Magyarországnak jelenleg nincs mentális egészséggel kapcsolatos stratégiája, és a Nemzeti Ifjúsági Stratégia sem tartalmaz erre vonatkozó elképzeléseket. A Z generáció mentális egészségének támogatása érdekében Bereczki Enikő szerkesztésével és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom támogatásával indult el a "A Z-én időm – Z-generációról Z-generációnak" című podcast, amely tanácsokat nyújt a hallgatóknak.