Hétéves mélypontra zuhantak év elején a lakásépítések

Borzasztóan alakultak az idei első negyedévben a lakásépítések Magyarországon, ahol mindössze 2779 új otthont adtak át, ami 2017 első féléve óta a legalacsonyabb számot jelenti.

Az év eleji lakásépítések számának drasztikus csökkenése mellett a kiadott építési engedélyek száma is jelentősen visszaesett. A 2022 utolsó negyedévében még 6600 fölötti engedélyről beszélhettünk, míg az idei év első negyedévében ez a szám alig haladta meg a 4500-at.

A KSH jelentése rámutat, hogy az átadott lakások száma 23 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévi adatoktól, az építési engedélyek száma pedig körülbelül 9 százalékkal csökkent a 2023 eleji számokhoz képest.

A lakásépítések visszaesése regionális különbségeket is mutat. Budapesten 35 százalékos, a megyei jogú városokban 7,7 százalékos, míg a többi városban 22 százalékos csökkenést tapasztaltak. A községekben az eladott lakások száma 16 százalékkal esett vissza.

A vidéki területeken egyes megyeszékhelyek kiemelkedően befolyásolják a régiók lakásépítési adatait. Kecskemét például a dél-alföldi régió lakásépítéseinek több mint felét adta, míg Székesfehérvár a Közép-Dunántúl építkezéseiben játszott meghatározó szerepet. A Nyugat-Dunántúlon Győr-Moson-Sopron megye új lakásainak száma az egy évvel korábbihoz képest felére csökkent, ami a régióban összességében 39 százalékos visszaesést eredményezett.