Gabon, Bulgária, Ukrajna mögött kullog a magyarországi sajtószabadság

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) legújabb jelentése szerint Magyarország a 180 országot rangsoroló sajtószabadság-listán a 67. helyet foglalja el, ami öt helyi javulást jelent a tavalyi évhez képest.

Magyarország a sajtószabadság terén Argentína mögött, de a Kelet-karibi Államok Szervezete előtt helyezkedik el a rangsorban. Az RSF jelentése kiemeli, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a sajtószabadság egyik ragadozójaként médiabirodalmat épített ki, amely a kormánypárt utasításainak engedelmeskedik. A jelentés szerint a magyar médiapiac jelentős része a KESMA Alapítvány hatáskörébe tartozik, amely körülbelül 500 országos és helyi médiaszervezetet fog össze, és hasonlóan a közmédiához, a kormány érdekeit szolgálja.

A független média azonban továbbra is jelentős szereplő az országos piac egyes szegmenseiben. Az RSF felhívja a figyelmet az RTL Klubra, a Partizánra, a Népszavára, a HVG-re, valamint a 444.hu, 24.hu és a Telex hírportálokra, mint azokra a médiumokra, amelyek még mindig erős pozíciókat töltenek be.

A jelentés kitér arra is, hogy a magyar médiapiac nem igazán alkalmazkodott a tartalom monetizálásához, és hogy a független média fenntarthatóságát veszélyezteti az állami hirdetések diszkriminatív elosztása, amely a kormánypárti médiumokat részesíti előnyben.

A magyar újságírók biztonságát illetően az RSF megjegyzi, hogy bár ritkán vannak kitéve fizikai bántalmazásnak, Magyarország az egyetlen Európai Unió tagállam, ahol a Pegasus szoftver segítségével önkényesen megfigyeltek újságírókat.

A közép- és kelet-európai régióban több ország is megelőzi Magyarországot a sajtószabadság terén, köztük Csehország (17.), Szlovákia (29.), Ausztria (32.), Szlovénia (42.), Lengyelország (47.), Horvátország (48.), Románia (49.), és Ukrajna (61.). Ugyanakkor a felmérés szerint rosszabb helyzetben van Bosznia-Hercegovina (81.) és Szerbia (98.).