Kanadai gyilkosság miatt indiai állampolgárok letartóztatása

Három indiai állampolgárt vádolnak egy szikh szeparatista vezető meggyilkolásával Kanadában, ami súlyos diplomáciai feszültséget okozott Kanada és India között.

A BBC szerint a kanadai állampolgárságú Hardip Singh Nijjart, akit 2020-ban Indiában terroristának nyilvánítottak, 2023. június 18-án két álarcos fegyveres ölte meg, miközben az autójában ült egy szikh templom előtt, Brit Kolumbiában. Hardip Singh Nijjar, aki 1997-ben érkezett Kanadába, egy Indián belüli független szikh tagállam létrehozásáért küzdő mozgalom aktivistája volt, és holttestét a Guru Nanak Szikh Gurdvara templom parkolójában találták meg.

A rendőrségi nyilatkozat alapján a három gyanúsított már évek óta Kanadában él, és a nyomozás jelenleg is zajlik, különös tekintettel az „indiai kormánnyal való kapcsolatok” vizsgálatára. A kanadai rendőrség pénteken letartóztatott három indiai állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt Nijjar meggyilkolásához. Mandeep Mooker rendőrtiszt kijelentette, hogy tudják, mások is szerepet játszottak a gyilkosságban, és meg fogják őket találni, le fogják őket tartóztatni.

A gyilkosság nyomán Kanada és India közötti diplomáciai viszonyok tavaly ősszel mélypontot értek el. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök bejelentette, hogy vizsgálják az „indiai kormány ügynökeinek” esetleges részvételét a bűncselekményben, amit India határozottan cáfolt, állítva, hogy Kanada a khalisztáni mozgalom terroristáiról és szélsőségeseiről próbálja elterelni a figyelmet. Az ügy diplomáciai konfliktushoz vezetett, miután Trudeau kijelentette, hogy hiteles bizonyítékok vannak arra, hogy Újdelhi által megbízott ügynökök állnak a gyilkosság mögött.

A khalisztáni mozgalom, amely a szikh vallás híveinek önálló államot kíván létrehozni, az 1980-as években volt a legerősebb Indiában, de a pandzsábi lázadást követően jelentőségét vesztette. Azonban a mozgalom továbbra is népszerű a szikh diaszpóra körében, különösen Kanadában, Ausztráliában és az Egyesült Királyságban, ahol a világ legnagyobb szikh közössége él. Nijjar az ellene felhozott vádakat, amelyek terrorizmus és gyilkosságra való összeesküvés vádjait foglalták magukban, mindig is tagadta.