Liechtenstein melegházasságot legalizál

Liechtenstein parlamentje a huszonkettedik európai országként legalizálta az azonos neműek házasságát. A német nyelvű mikroállam törvényhozói szinte egyhangúlag, 25 képviselőből 24 támogatásával, szavazták meg az intézkedést – számolt be a Liechtensteiner Vaterland.

Daniel Seger, a liechtensteini konzervatív Progresszív Polgárok Pártjának frakciószóvivője a házassági törvénymódosítás elfogadását „nagy megkönnyebbülésnek” nevezte a második olvasat után. Kiemelte, hogy érezték a nyomást és az elvárást, hogy Liechtenstein legyen az utolsó német nyelvű ország, amely bevezeti a házasságot mindenki számára. Emlékeztetett arra, hogy Németország, Ausztria és Svájc már korábban, 2017-ben, 2019-ben és 2022-ben legalizálta az azonos neműek házasságát.

Liechtenstein 2011-ben legalizálta a bejegyzett élettársi kapcsolatot az azonos nemű párok számára, amely a házas heteroszexuális párokkal azonos jogokat biztosított számukra. Az alpesi ország, amelynek lakossága kevesebb mint 40 ezer fő, 2022-ben rendezte meg első Pride-rendezvényét.

Az ország uralkodója, II. Hans-Adam herceg támogatta az azonos neműek házasságát, de ellenezte az LMBTQ+ párok örökbefogadási jogát. Ennek ellenére a kormány 2023-ban, az ország alkotmánybíróságának döntése nyomán, mégis biztosította ezt a jogot.

Liechtenstein állandó ENSZ-képviselete egy közösségi médián közzétett bejegyzésben „fontos lépésnek” nevezte a házassági törvénymódosítást, amely 2025. január 1-jén lép hatályba az LMBTQ+ közösség egyenlő jogai érdekében.

Az ILGA-Europe érdekvédelmi csoport jelentése szerint az LMBTQ+ emberek elleni erőszak növekedése mellett történik ez a lépés Európában, ami ellentmond a növekvő társadalmi elfogadás trendjének.