A technikumok népszerűsége az általános iskola után

A Kulturális Államtitkárság közleménye szerint az általános iskola befejezése után a fiatalok többsége, tízből hatan a szakképzést választja, amelynek népszerűségét a 2020-ban megújult szakképzési rendszernek köszönheti.

Az Országos Sajtószolgálat által közölt adatok alapján 2024-ben is a legtöbben a technikumok felé fordultak az általános iskola nyolcadik osztályának befejezése után. A szakképzési rendszer megújítása óta a diákoknak nem konkrét szakmát kell választaniuk, hanem egy ágazatot, amely irányba tovább szeretnének fejlődni.

A kormány célja, hogy minden munkaképes fiatal rendelkezzen szakmával és munkával, valamint méltányos jövedelemmel. A szakképzés átalakítása hozzájárult a fiatalok munkanélküliségének jelentős csökkenéséhez is, amely 2010 óta közel harmadára mérséklődött. A fiatalok munkavállalását és megélhetését külön programok, valamint 25 év alattiak számára biztosított SZJA-mentesség is segíti.

Az államtitkárság kiemelte, hogy az ágazati alapoktatás idején minden tanuló havi ösztöndíjban részesül, amely a szakmai oktatás további részében a tanulmányi eredmények függvényében akár havi 59 ezer forintot is elérhet. A vállalati helyszínen zajló duális képzésben részt vevő diákok munkabért kapnak, mely havi 168 ezer forintig is terjedhet. A pályakezdési juttatás is a megújult rendszer egyik előnye, amely 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeget biztosít a sikeres szakmai vizsgát követően.

Hankó Balázs államtitkár szerint a technikumokban szerzett előnyök, mint a többletpontok, kreditelismerés és előzetes jogviszony, hozzájárulnak a szakképzés népszerűségéhez, és a jelentkezők számának növekedése, valamint a javuló tanulmányi eredmények is azt mutatják, hogy az új rendszer bevált. Az államtitkár hozzáfűzte, hogy számos korszerű szakmában – például asztalos, víz-gáz-fűtés szerelő, szárazépítő – Európa-bajnokok vagyunk, és a magyar szakképzés fejlesztését folytatni kell, hogy Európa-bajnokból világbajnok válhasson.