Czutor Zoltán: A gyerekkel kommunikálni kell az első berúgás után

Czutor Zoltán, a hatgyerekes édesapa, felkészültnek érzi magát a legvadabb helyzetekre is, és bár saját fiatalkorában volt kellemetlen élménye az alkohollal, a nagyobb gyerekeit még sosem látta ittasan.

Czutor Zoltán szerencsére még nem tapasztalta meg, hogy gyerekei ittasan térjenek haza, de elismeri, hogy ez zavarba ejtette volna. Emlékei szerint tinédzserként ő maga is került már hasonló helyzetbe, de akkor nem az alkohol, hanem egy szalmonellafertőzés okozta a rosszullétét. Ezt a félreértést később tisztázták szüleivel, és Czutor elmondása szerint 36 éves koráig szinte egyáltalán nem ivott, azóta is csak mértékkel fogyaszt alkoholt.

Amennyiben a jövőben előfordulna, hogy gyerekei kapatosan érkeznének haza, Czutor másnap leülne velük beszélgetni. Kérdéseket tenne fel nekik arról, hogy az előző esti események fényében szükségét érzik-e az alkoholfogyasztásnak. Úgy véli, fontos a kommunikáció a gyerekkel az első berúgás után.

Simon, a fia, aki hamarosan betölti a 12. életévét, már keresi a kitörési pontokat, és egyszer meg is kérdezte apjától, hogy ihat-e sört. Czutor ekkor azt válaszolta, hogy nem örülne neki, és majd nagykorúsága után beszélhetnek erről. Hangsúlyozza, hogy a biztonságos szórakozásról is beszélni fog velük.

Czutor kiemeli a szülői példa fontosságát is. Úgy gondolja, hogy az, hogy ő életében nem volt még komolyabban berúgva, részben annak köszönhető, hogy ismeri a mértéket és sosem volt függő típus. Reméli, hogy gyermekei is öröklik ezt a tulajdonságát.