A műanyag részecskék veszélyei a tüdőre

A Sydney-i Műszaki Egyetem kutatása rávilágított, hogy a műanyagszennyezés apró részecskéi mélyen behatolhatnak a tüdőbe, és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

A tanulmány összetett számítógépes modellek segítségével vizsgálta meg, hogy mi történik a műanyag részecskékkel, amikor belélegezzük őket, és hová kerülnek a testünkben. Dr. Suvash Saha, a tanulmány vezető szerzője szerint a levegőben lévő műanyag részecskékből származó szennyezés ma már elterjedt, és a belélegzés a második legvalószínűbb út, amelyen keresztül az emberek ezeknek az anyagoknak ki vannak téve.

A kutatások kimutatták, hogy a mikroműanyagok és a nanoműanyagok egyaránt megtalálhatók a kültéri és beltéri környezetben, és a légzési minták befolyásolják, hogy ezek a részecskék hova kerülnek a légzőrendszerben. A gyors légzés során a nagyobb részecskék megakadhatnak a felső légutakban, míg a lassabb légzés több időt biztosít a kisebb részecskéknek, így azok mélyebbre juthatnak a tüdőben.

A kutatások szerint a szabálytalan alakú töredékek könnyebben átjuthatnak a szervezet természetes szűrőmechanizmusain, és vannak olyan területek a tüdőben, ahol a műanyagok nagyobb valószínűséggel halmozódnak fel. Ez az akkumuláció egészségügyi problémákhoz vezethet, és a kutatások azt sugallják, hogy ezek a műanyag részecskék felerősíthetik az emberi érzékenységet számos tüdőbetegségre, mint például a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a fibrózis, a nehézlégzés és az asztma.