A mesterséges intelligencia gazdasági hatásai

Valóban hatással lehet a gazdaságra a mesterséges intelligencia elterjedése, de nem olyan gyorsan és nem akkora mértékben, mint ahogy azt elsőre vártuk – állapítja meg az ING Bank elemzése. Az elemzés szerint az MI képes lesz ellensúlyozni az egyéb termelékenység-romboló tényezőket, de az összhatás korlátozott lehet, és Európa lemaradhat az USA-val szemben.

Az ING Bank elemzői, Charlotte de Montpellier és Inga Fechner szerint a mesterséges intelligencia által generált termelékenységnövekedés jelentős, de nem lesz olyan látványos, mint azt sokan várták. A technológiai innovációk, mint az elektromosság vagy az internet, hosszú idő után mutatták meg hatásukat a termelékenységre, és úgy tűnik, a mesterséges intelligencia esetében is hasonló késleltetett hatásra számíthatunk.

A termelékenység növekedése az elmúlt években lassú volt, és az MI még nem mutatkozik meg az országszintű adatokban. Az elemzők szerint a technológiai fejlesztések termelékenységre gyakorolt hatása általában J-görbét követ, ami azt jelenti, hogy az új technológia elterjedésének kezdeti szakaszában a termelékenység növekedése először csökkenhet, majd később növekedni kezd.

Az ING elemzői szerint a mesterséges intelligencia termelékenységre gyakorolt hatása rövidebb idő alatt válhat érzékelhetővé, mint az internet esetében volt, de nem lesz azonnali. A ChatGPT példája mutatja, hogy a technológia terjedése gyors lehet, de a makrogazdasági szintű termelékenységnövekedéshez idő kell.

A vállalati szintű elemzések szerint a mesterséges intelligencia már most is növeli a termelékenységet bizonyos területeken. Azonban az elemzők kétségesnek tartják, hogy ezek az eredmények általánosíthatók-e a gazdaság egészére. A kedvezőtlen előfeltételek miatt a mesterséges intelligencia termelékenységnövekedése egyes ágazatokban és vállalatoknál valószínűleg sokkal kisebb lesz.

Az elemzők szerint a mesterséges intelligencia termelékenységnövekedése önmagában megközelítheti az 1 százalékpontot, de más tényezők, mint a népesség elöregedése, ellensúlyozhatják ezt a hatást. Így a termelékenység növekedése nem biztos, hogy olyan mértékben fog növekedni, mint ahogyan azt korábban vártuk.

Az Egyesült Államok valószínűleg gyorsabb és nagyobb termelékenységnövekedésben részesül, mint Európa, mivel az ICT-ágazat mérete és a mesterséges intelligenciába történő beruházások nagyobbak. Az EU-ban a termelékenység növekedése hosszabb ideig fog tartani, és a növekedés valószínűleg tartósan alacsonyabb lesz.

Összességében az AI valóban pozitív termelékenységi sokkot fog okozni makrogazdasági szinten, de a nyereség korlátozottabb és fokozatosabb lesz, mint azt egyesek várják.