Az új horvát kormány beiktatása

A horvát parlament pénteken beiktatta az Andrej Plenkovic vezette új, jobbközép kormányt, melyet a törvényhozás 151 képviselőjéből 79 támogatott egy hosszú és heves vita után.

Plenkovic a parlamenti ülés elején öt prioritást sorolt fel a kormány programjában: a sikeres, a vitális, az igazságos, a fenntartható és a szuverén Horvátországot. A sikeres Horvátország jegyében a kormányfő makrogazdasági stabilitást, versenyképes gazdaságot és biztonságos munkaerőpiacot ígért, célul kitűzve az 1600 eurós átlagfizetést és 125 ezer új munkahely létrehozását. Emellett a következő tíz évben hatmilliárd eurót terveznek a vasúti infrastruktúra fejlesztésére fordítani. A vitális Horvátország a családok és fiatalok támogatására, valamint a nyugdíjasok ellátására összpontosít. Az igazságos Horvátország a független igazságszolgáltatást, a korrupció elleni harcot, a médiaszabadságot, az emberi jogok és a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét, a nők és gyermekek elleni erőszak elleni küzdelmet, valamint egy elérhetőbb és fenntarthatóbb egészségügyi rendszert jelent. A fenntarthatóság terén a gazdaság, az energiafelhasználás és a közlekedés dekarbonizációjára, a hulladékgazdálkodásra és a biodiverzitás megőrzésére helyezik a hangsúlyt. Az ötödik prioritásként említett szuverén Horvátország a határ- és belső biztonság megteremtését, a hadsereg modernizálását, a veteránok gondozását és az emlékezés kultúráját foglalja magában.

Az új kabinetben a miniszterelnöknek hét helyettese lesz, köztük hat régi-új tárcavezető és egy új miniszter a Haza Mozgalomtól (DP). A minisztériumok száma tizennyolcra nő, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) tizenöt, a DP három minisztert ad. A két új minisztérium a demográfiai, valamint a környezetvédelmi, amelyek a gazdasági tárcából váltak ki, és a DP irányítása alá kerülnek.

Az április 17-i parlamenti választásokon az HDZ 61, az SDP vezette Igazság Folyói koalíció 42 mandátumot szerzett. Az Ivan Penava által vezetett DP 14 képviselői helyet kapott, míg a Híd (MOST) 11, a Képesek Vagyunk Rá! (Mozemo!) 10, az Isztriai Demokratikus Gyűlés (IDS) és a Független Északi Platform 2-2, valamint a Fokus/Köztársaság párt 1 mandátumot nyert. A nemzeti kisebbségeknek biztosított nyolc helyből hármat a szerb, egyet a magyar, egyet az olasz, egyet a cseh és szlovák kisebbség közös képviselője, és kettőt az összes többi nemzetiség képviselői töltik be. Andrej Plenkovic harmadik alkalommal választották meg miniszterelnöknek, aki a kormányalakításhoz szükséges 78 támogatói aláírást gyűjtötte össze a parlamentben. A koalíciós kormány 73 képviselővel rendelkezik, de a DP két megválasztott képviselője nem támogatta a HDZ vezette kormányt, míg öt kisebbségi képviselő igen, de a három szerb nem.