Tisztán élet: plakátkampány a kórházi fertőzések ellen

A Magyar Orvosi Kamara "Tisztán élet" címmel indított plakátkampányt a kórházi fertőzések megelőzése érdekében, hangsúlyozva a betegek és látogatók felelősségét a fertőzések terjedésének megakadályozásában.

A kampány célja, hogy felhívja a figyelmet a kórházi fertőzések visszaszorításának fontosságára, amelyek globálisan több százmillió beteget érintenek, és amelyek jelentős része kézen keresztül terjed. A Magyar Orvosi Kamara szerint a megfelelő kézhigiéné és néhány alapvető szabály betartásával csökkenthető a fertőzések száma.

A kézhigiéné világnapja, május 5-e alkalmából kerülnek kihelyezésre a tájékoztató plakátok az egészségügyi intézményekben. Ezek a plakátok egyszerű, de fontos szabályokat tartalmaznak, mint például, hogy a látogatók ne érintsék meg más betegek tárgyait és ágyát, valamint ne használják a betegeknek fenntartott mosdókat.

A Direkt36 és a Társaság a Szabadságjogokért által feldolgozott 2017-2022-es adatok szerint Magyarországon vannak olyan kórházak, amelyek kiemelkedően magas fertőzési számokat produkálnak évről évre. Ilyen intézmények közé tartozik a kőbányai Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Honvédkórház, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, az Országos Onkológiai Intézet és a ceglédi Toldy Ferenc Kórház.

Egyes kórházakban drámai mértékben nőtt a fertőzések száma, például egy neurológiai osztályon hat év alatt hétszeresére emelkedett a véráramfertőzések előfordulása, míg egy másik intézmény kardiológiai osztályán a fertőzések gyakorisága legalább a duplájára nőtt.