Az ókori római dodekaéderek titka

Az ókori rómaiak által használt rejtélyes dodekaéderek célját talán hamarosan megfejthetjük, köszönhetően egy újabb leletnek, amelyet Angliában tártak fel.

Az ókori rómaiak által használt, fémből készült, 12 oldalú dodekaéderek funkcióját illetően a régészek továbbra is találgatásokra kényszerülnek, mivel ezekről az eszközökről sem írásos, sem képi dokumentáció nem maradt fenn. A Lincolnban kiállított dodekaéder különlegessége, hogy lelőhelye új támpontokat adhat a régóta húzódó rejtély megoldásához.

A régészek eddig kizárták, hogy a dodekaéderek mérőeszközök lettek volna, mivel különböző méretekben kerültek elő, és a szerszámokra jellemző kopások hiánya miatt ez a funkció is kérdéses. A legtöbb kutató jelenleg azt feltételezi, hogy a dodekaéderek vallási vagy rituális célokat szolgáltak, mivel elkészítésük nagy szakértelmet igényelt.

A Norton Disney Történész és Régész Csoport által 2023 nyarán felfedezett dodekaéder a 33. ilyen tárgy, amit az egykori Római Birodalom angliai területén találtak, és a világon összesen körülbelül 130 ismert példányról tudunk. A lincolni lelet különösen értékes, mivel kiváló állapotban maradt fenn, és feltételezhetően 1700 évvel ezelőtt készült.

A lelet körülményei is figyelemre méltóak: a dodekaédert szándékosan helyezték el egy gödörben, amelyből egy negyedik századi római kerámiát is kiemeltek. A Norton Disney régészei reménykednek, hogy a további ásatások során fény derülhet a dodekaéder pontos funkciójára és arra, hogy miért került a fellelt helyére. Az elméletük szerint a tárgy a helyi vallási gyakorlatokhoz kapcsolódhatott.