Beomlott egy autópálya Kínában, 36 halálos áldozat

Beszakadt egy autópálya szerdán a heves esőzések miatt, és huszonhárom jármű a mélybe zuhant Kínában, a Hongkonghoz közeli Kuangtung tartományban, a halálos áldozatok száma pedig elérte a harminchatot.

A tragédia a heves esőzések következtében történt, amikor egy autópálya-szakasz beszakadt, és a járművek a mélybe zuhantak. A korábbi jelentések még huszonnégy halottról számoltak be, azonban az állami média, a Reuters és az AP News információi alapján a halálos áldozatok száma csütörtök hajnalra harminchatra nőtt.

A balesetben további harminc személy megsérült, akiket kórházban látnak el, de szerencsére egyikük állapota sem életveszélyes. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a tragikus esemény a Meizhou-Dabu gyorsforgalmi úton történt, ahol a beomlott útszakasz hossza majdnem 18 méter volt.

Meizhou, ahol az esemény történt, Kína déli részén helyezkedik el, és az utóbbi időben súlyos esőzések és jégeső érte a térséget, amelyek földcsuszamlásokat és jelentős károkat okoztak az infrastruktúrában, többek között hidak és lakóházak pusztultak el. Az úton azért is lehetett ekkora forgalom, mert az országban milliók utaznak a május elsejei ünnepi szünetre.

Hszi Csin-ping elnök a veszély elhárítása érdekében nagy erőforrásokat irányított a területre, ahol a mentési munkálatok folytatódnak, és a központi és a helyi kormány csapatai is részt vesznek a mentésben. A szemtanúk szerint a tragédia előtt hangos zajt hallottak, majd egy hatalmas lyukat láttak az útban.

A közösségi médiában videók és fotók jelentek meg az autókkal teli beszakadt útról, amelyek a tragédia súlyát mutatják. A dél-kínai Kuangtung tartományt április vége óta súlyos esőzések sújtják, ami földcsuszamlásokhoz vezetett. A folyamatos esőzések miatt a dél-kínai tartományból mintegy 110 ezer embert telepítettek ki.

(Borítókép: Egy autópálya beomlott szakasza látható légi felvételen a dél-kínai Guangdong tartományban lévő Meizhou közelében 2024. május 1-én. Fotó: CNS / China out / AFP)