A Mátrai Erőmű állami visszavásárlásának dokumentumai ügyében nem indít nyomozást a rendőrség

A rendőrség elutasította a nyomozás megindítását a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos iratok kiadásának ügyében, amelyeket az Energiaügyi Minisztériumnak (EM) kellett volna Tóth Bertalan MSZP-s képviselőnek átadnia.

A Kúria januárban hozott ítéletet arról, hogy az EM-nek ki kell adnia a Mátrai Erőmű állami visszavásárlásával kapcsolatos 2019-2020-as MVM-határozatokat. Azonban a dokumentumokat olyan mértékben kitakarták, hogy csak a névelők voltak olvashatóak.

Tóth Bertalan a rendőrséghez fordult, de kérelmét elutasították, mivel a hatóság szerint nem áll fenn bűncselekmény gyanúja. A rendőrség szerint a Kúria döntése nem tartalmazta, hogy a közérdekű adatokat minősített adatok kitakarása nélkül kell kiadni.

A képviselő nem értett egyet a rendőrség döntésével, ezért panaszt nyújtott be a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz, és kérte az ügyészséget, hogy ha szükséges, rendeljenek el nyomozást.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre 2018 tavaszán vásárolta meg a Mátrai Erőmű 73 százalékát 5,9 milliárd forintért. Az állami tulajdonú MVM ekkor még nem mutatott érdeklődést, de később mégis megvásárolta az erőművet 17,4 milliárd forintért Mészárostól, aki így jelentős profitot realizált a tranzakcióval.

Tóth Bertalan 2021 óta törekszik arra, hogy információkat szerezzen a tranzakcióról, de eddig eredménytelenül.