Motoros majális Szászországban

Idén május 1-én ötödik alkalommal került megrendezésre az Ost Krad Treffen, azaz a Keleti Motorkerékpár Találkozó, ahol a kelet-német motorok szerelmesei gyűltek össze.

A németországi Szász-Anhalt tartományban fekvő Strenznaundorf adott otthont a találkozónak, ahol a kelet-német motorkerékpárok iránt érdeklődők több ezer fős tömegben jelentek meg. A rendezvény a Német Demokratikus Köztársaság idejéből származó keletnémet motorokat és azok rajongóit hivatott összehozni, így a május elsejei eseményen a nosztalgia és a közösségi élmény volt a főszerepben.

A motoros találkozó hírével ellentétben a régióban nem minden ipari szektorban tapasztalható növekedés. A közeli Erdélyben a világ egyik legnagyobb kábelgyártó vállalata, a Leoni bejelentette egyik gyárának bezárását a "drasztikusan csökkenő megrendelések" miatt. A marosludasi üzemben körülbelül 200 fő dolgozik, akik a gyárbezárás hírére tiltakozó akcióba kezdtek, annak ellenére, hogy a cégvezetés felajánlotta, tovább dolgozhatnak a vállalat aradi vagy besztercei üzemeiben.

A Leoni döntését azzal indokolta, hogy az autógyártók kénytelenek átállni a benzines és gázolajos motorokról az elektromos és hibrid motorokra, azonban az elektromos autók után járó szubvenció valamennyi európai országban csökkent, ami nem segíti elő az eladásokat. Ez a hír különösen érdekes lehet a motoros találkozón részt vevők számára, akik a kelet-német motorok régi világát idézik meg, miközben a modern autóipar egyre inkább az elektromobilitás felé mozdul el.

A Leoni, amely 1917-ben alapított német vállalat, 2000 óta van jelen Romániában, és 2023 júniusában nyitotta meg a tizedik romániai üzemét a Bihar megyei Belényesben. A vállalat romániai tevékenysége jelentős, hiszen mintegy 12 ezer fő dolgozik a cég különböző üzemeiben és a Kolozsváron működő Shared Service Center Leoni központban, ahol az egész cégcsoport számára nyújtanak humán erőforrással kapcsolatos szolgáltatásokat. A gyárbezárás tehát jelentős hatással lehet a helyi gazdaságra és a munkaerőpiacra is.