Lakástakarékok új korszaka: vonzóbb feltételek és magasabb kamatbónuszok

A lakástakarékpénztárak újra népszerű befektetési formává váltak Magyarországon, miután a három hazai szolgáltató jelentős kamatbónuszokat kezdett kínálni ügyfeleinek. A Fundamenta tulajdonosváltása is hozzájárulhat a lakás-előtakarékosság iránti megnövekedett érdeklődéshez.

A magyar lakástakarékpénztárak újra életre keltek, és a korábbi állami támogatás megszűnése ellenére is vonzó feltételeket kínálnak a lakáscélokkal rendelkező háztartások számára. A három hazai pénztár akár 40 százalékos kamatbónuszokat is ígér azoknak, akik kitartanak a megtakarítási időszak végéig. A termékek szerkezete hasonló a korábbi állami támogatással rendelkező termékekhez, így a megtakarított összeg és a hozam mellett kedvező kamatozású hitel is igénybe vehető bizonyos célokra.

A befizetési plafonok eltörlésével a havi megtakarítási összeg akár 100 ezer forint is lehet, ami jelentős változást jelent a korábbi 20 ezer forintos korláthoz képest. A lakástakarékpénztári megtakarítások után nem kell kamatadót és szociális hozzájárulási adót fizetni, ráadásul a betétbiztosítási garancia is érvényes rájuk.

Az Erste Lakás-takarékpénztár, az OTP Lakástakarékpénztár és a Fundamenta versengenek az ügyfelekért, mindegyikük különböző kamatbónuszokat kínál. Az Erste például 15 és 30 százalékos kamatbónuszokat ígér, az OTP 10 és 30 százalékos bónuszokkal csábít, míg a Fundamenta akár 40 százalékos "Progresszív bónuszt" is kínál. A Fundamenta külön figyelmet fordít a gyerekek lakásvásárlására való előtakarékosságra is.

A lakástakarékpénztári termékek minden korosztály számára öngondoskodási lehetőséget nyújtanak, legyen szó lakásvásárlásról, felújításról vagy hitel előtörlesztésről. A kamatbónuszok és a későbbi kedvező kamatozású hitelek miatt sokak számára vonzó alternatívát jelentenek.

Az állami támogatás megszűnése óta a lakástakarékpénztárak nagyobb mozgásteret kaptak, ami lehetővé teszi számukra, hogy magasabb kamatbónuszokat és nagyobb befizetési összegeket kínáljanak. A megtakarítási időszak alatt elérhető összeg így már jelentősebb lehet, és széles körű célokra használható fel, mint például lakásvásárlás, felújítás vagy hitel előtörlesztés.

A Fundamenta a legnagyobb szereplő a piacon, közel 590 milliárd forintos betétállománnyal, míg az OTP és az Erste is jelentős betéti portfólióval rendelkezik. A közeljövőben a betétállományok és a megtakarítási összegek növekedése várható az intenzívebb verseny és a megtakarítási összegek emelkedése miatt.

Az MBH Bank együttműködési megállapodást kötött a Magyar Állattenyésztők Szövetségével, a Gabonatermesztők Országos Szövetségével, a Tej Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal, valamint a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezettel és Terméktanáccsal. A pénzintézet célja a versenyképesség és a hozzáadott érték növelése az ágazatban, hogy elősegítsék a magyar élelmiszerek térnyerését a magyarországi és a nemzetközi piacokon. A magyar agrárkibocsátás 80 százalékát adó négy szakmai szervezet vezetője egyetértett abban, hogy a következő években növelni kell az élelmiszer-termelés és feldolgozás hatékonyságát. A most kezdődő vidékfejlesztési program keretében mintegy 1500 milliárd forint jut a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére.