Washington új szövetségest nyerhet a Kína által behálózott régióban

A Salamon-szigetek új miniszterelnökévé Jeremiah Manele-t választották, aki korábban Kínával védelmi együttműködési megállapodást írt alá, de a változás a nyugati szövetségesek felé való elmozdulást jelezhet.

Jeremiah Manele, aki korábban a Salamon-szigetek külügyminisztere volt, lett az ország új miniszterelnöke. 2022-ben aláírt egy biztonsági megállapodást Pekinggel, ami aggodalmat váltott ki a csendes-óceáni régió több hatalmában, köztük az Egyesült Államokban és Ausztráliában. Elemzők szerint bár várhatóan fenntartja a Kínával való kapcsolatokat, lehet, hogy békülékenyebb lesz a Nyugat felé, mint elődje, Manasseh Sogavare.

Marion Crawshaw, egy korábbi új-zélandi diplomata szerint Manele kevésbé polarizáló figura, mint Sogavare, és ígéretet tett arra, hogy fenntartja az előző miniszterelnök "mindenki barátja, senki ellensége" külpolitikáját. Azt is hozzátette, hogy egy "nemzeti egységkormányt" kíván vezetni, amely a gazdaság javítására összpontosít.

Mihai Sora, a Lowy Intézet munkatársa szerint Manele valószínűleg nem mond le a Kínával kötött biztonsági megállapodásról, de nyitott lehet a hagyományos szövetségesekkel, mint például Ausztráliával való kapcsolatok erősítésére.

A nemrégiben tartott választásokon a Sogavare által vezetett párt jelentős mandátumvesztést szenvedett el. A választók elégedetlenségüknek adtak hangot a kormány irányítása ellen, és Manele 31 szavazattal 18 ellenében győzte le az ellenzéki jelöltet, Matthew Wale-t a miniszterelnöki posztra kiírt parlamenti szavazáson.

Elemzők szerint Manele nehéz helyzetben van, hiszen kezelnie kell a választók gazdasági fejlődéssel kapcsolatos elégedetlenségét, és óvatosnak kell lennie, hogy ne gerjesszen feszültségeket a 2021-ben kitört erőszakos cselekmények után, amelyek a Tajvan elismerésének megváltoztatásával függtek össze.