Újabb esőzések Dubajban

Dubajban a csütörtöki nap folyamán ismét heves esőzések zavarták meg a mindennapi életet, ami több repülőjárat törlését vagy átirányítását eredményezte. Az Egyesült Arab Emírségekben áprilisban lehullott csapadékmennyiség meghaladta a szokásos két és fél éves átlagot, és a mostani esőzések tovább fokozzák a helyzetet.

A dubaji nemzetközi repülőtéren öt érkező járatot irányítottak át, míg kilenc másik érkező és négy induló járatot töröltek a rossz időjárási körülmények miatt. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy lehetőség szerint maradjanak otthon, és az iskolákban távoktatásra váltottak. Az Emirates légitársaság is jelezte, hogy késésekre és járattörlésekre kell számítani.

A térségben készült videókon látható, hogy az utakat ezúttal is elárasztotta a nagy mennyiségű csapadék. Dubajban 12 óra alatt 20 milliméternyi eső hullott, ami több mint kétszerese annak, mint amennyi áprilisban vagy májusban szokott esni. A hatóságok vészhelyzeti értesítéseket küldtek a telefonokra, és felszólították a lakosokat, hogy maradjanak otthon. Az árvízveszélyes völgyekbe vezető utakat lezárták, és mindenkit arra kértek, hogy maradjanak távol a hegyvidéki, sivatagi és tengerparti területektől.

Az áprilisi esőzések során az Egyesült Arab Emírségek több területén két és fél évnyi csapadék hullott le, ami halálos áldozatokat is követelt. A mostani esőzések azonban nem érik el ezt a mennyiséget. A World Weather Attribution (WWA) nevű nemzetközi klímaszakértők csoportja szerint a hatalmas zivatarfelhőzóna a jóval távolabb lévő Jemenben is súlyos károkat okozott, és a globális felmelegedés valamint az urbanizáció az oka a szélsőséges időjárási jelenségnek.

Legalább 23 ember meghalt az Arab-félszigetet sújtó áradásokban. Április 16-án és 17-én emberemlékezet óta nem látott esőzés zúdult le az Egyesült Arab Emírségekre. A közel-keleti országban 12 óra leforgása alatt több mint másfél évnyi eső esett. Ideiglenesen még a dubaji nemzetközi repülőteret (DXB) is lezárták.

Az Egyesült Arab Emírségek többi részéhez hasonlóan Dubajban is forró és száraz éghajlat uralkodik. Ennek megfelelően csapadék ritkán esik, így sok helyen korlátozott az infrastruktúra, így többek között vízelvezetés sincs, amely megoldást nyújthatna a jelenlegihez hasonló helyzetek kezelésére.