Erősödő fogyasztás hajtja a magyar gazdaságot

A magyar gazdaság újraindulásával párhuzamosan a lakossági fogyasztás is erőre kapott, ami elősegítheti a további gazdasági növekedést. A KSH adatai szerint az első negyedévben a piaci szolgáltatások jelentősen hozzájárultak a gazdasági teljesítményhez, és a GDP is növekedést mutatott.

A gazdasági növekedés egyik mozgatórugója a lakossági fogyasztás, amely a bolti vásárlásokon és a szolgáltatások igénybevételén keresztül is megmutatkozik. A statisztikák szerint Magyarország bruttó hazai terméke 1,1 százalékkal, kiigazított adatok szerint pedig 1,7 százalékkal bővült az év első három hónapjában.

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar gazdaság 2024 első negyedévében újraindult, és a növekedési mutatók kedvezőbbek, mint több más európai országé. A magasabb növekedési fokozathoz azonban szükség van a magyar export fenntartására is, amely a nemzetközi helyzettől függ.

A kiskereskedelmi forgalom előző havi adatai alapján javuló tendenciát figyelhetünk meg, és a fogyasztás erősödését a húsvéti időszak is ösztönözte. A tavasz kezdetén a vásárlók több árut helyeztek a kosarakba, és a szolgáltatásokra fordított költések is nőttek.

A fogyasztás növekedését három fontos tényező erősíti: az infláció letörése, a bérek emelkedése, amely a reálkereset-növekedést is előidézte, valamint a GDP erősödése, amely a cégek teljesítményének növekedésével jár együtt. A fogyasztás így újabb lökést kapott a növekedéshez.

Az infláció miatti óvatosság helyett egyre inkább a körültekintő fogyasztói magatartás válik jellemzővé. Az üzemanyagárak normalizálódása további ösztönzőként szolgálhat a fogyasztás növekedésére. Amennyiben a nemzetközi környezet nem jelent akadályt, a lakossági fogyasztás összességében 2-3 százalékkal bővülhet 2024-ben.