Donald Trump büntetőpere: Két nőt is elhallgattathatott

Donald Trump volt amerikai elnök büntetőpere jelenleg is zajlik a New York-i bíróságon, ahol a Stormy Daniels felnőttfilmesnek fizetett hallgatási pénz ügyében kell felelnie. Az ügyészek 34 rendbeli üzleti feljegyzés meghamisításával vádolják, és a bizonyítékok nem állnak mellette.

Keith Davidson ügyvéd, aki Stormy Daniels menedzsere által ígért "legkönnyebb üzlet" részese volt, tanúként szerepelt a tárgyaláson, és felolvasta azokat a trágár szöveges üzeneteket, amelyek az alkuhoz vezettek. Az ügyészek szerint Trump többször is elbóbiskolt a saját tárgyalásán, miközben azzal vádolják, hogy eltussolta a Danielsnek fizetett titkos pénzzel kapcsolatos bizonyítékokat.

A BBC információi szerint Davidson tanúvallomást tett arról, hogy milyen szerepet játszott a kifizetés közvetítésében, amelynek célja az volt, hogy Daniels ne beszéljen a Trumppal való állítólagos szexuális kapcsolatáról. Trump ártatlannak vallotta magát, és tagadja, hogy lefeküdt volna Daniels-szel. Michael Cohen, Trump ügyvédje, a 2016-os választások előestéjén intézte a 130 ezer dolláros kifizetést a felnőttfilmesnek.

Juan Merchan bíró 9 ezer dolláros bírságot szabott ki Trumpra a hallgatási kötelezettség többszöri megsértése miatt, és figyelmeztette a lehetséges börtönbüntetésre. Az ügyészek bemutattak egy dokumentumot, amelyből kiderült, hogyan valósult meg a Daniels-nek történő kifizetés.

A „könnyű üzlet” mégsem volt olyan könnyű

Davidson és a National Enquirer szerkesztője, Dylan Howard közötti SMS-váltásból kiderült, hogy a kazetta megjelenése után Daniels beszéde "az utolsó szög a koporsóban" lehetett Trump számára. Davidson 2011-ben találkozott először Daniels-szel, de csak a választások utolsó napjaiban kezdett el vele dolgozni a hallgatási pénz kifizetésén. Gina Rodriguez, Daniels menedzsere, vonzotta be Davidson ügyvédet az üzletbe, amelyet az AMI, a National Enquirer kiadója vásárolt volna meg, de a megállapodás végül meghiúsult.

Davidson végül Cohen helyébe lépett, miután az AMI kihátrált az üzletből. Rodriguez nem akart Cohennel üzletelni, így Davidson vállalta a vezető tárgyaló szerepét. Howard SMS-ben hozta össze a két ügyvédet, és az ügyészek bemutatták Davidson és Cohen közötti e-mail váltást, amelyben megerősítették a 130 ezer dolláros megegyezés összegét.

Van egy másik nő, és egy másik viszony is

Az ügyészek szerint Trump megszegte a törvényt, amikor visszafizette Cohennek a hallgatási pénz kifizetésének összegét, és ezt hamisan jogi költségként könyvelte el. Céljuk, hogy Davidson vallomását és a 2016-os választások előtt küldött SMS-ek sokaságát felhasználják az ügy alátámasztására.

Davidson egy másik ügyfél számára is kialkudott egy hasonló kifizetést, Karen McDougal Playboy-modellnek, aki szintén állította, hogy viszonya volt Trumppal. Az AMI megvásárolta McDougal történetének kizárólagos jogait, miután Davidson elhozta nekik a sztorit. David Pecker, a National Enquirer kiadója vallomása szerint ő, Trump és Cohen megállapodtak abban, hogy a bulvárlapot Trump elnökválasztási kampányának támogatására használják, és segítenek megelőzni a negatív történeteket.

Az ügyészek már utaltak a keddi bizonyítékokra, amikor felfedték Davidson és Howard 2016-os választások éjszakáján folytatott üzenetváltását. Aznap éjjel, amikor Donald Trump megnyerte az elnökséget, Davidson kétségbeesetten küldött SMS-t Howardnak: „Mit tettünk?”.