AstraZeneca: Elismerték a vakcina ritka mellékhatását

Az AstraZeneca vállalat bírósági eljárás során ismerte el, hogy a Covid-19 elleni vakcinája nagyon ritka esetekben trombózist okozhat, ami több millió fontos kártérítési igényt eredményezett.

Az AstraZeneca, egy brit-svéd biogyógyszerészeti cég, először ismerte be a bíróság előtt, hogy a Covid-19 elleni oltásuk halálos véralvadási mellékhatást okozhat. Ez a rendkívül ritka reakció a több tucat család által indított csoportos kereset középpontjában áll, akik súlyos fogyatékosságot szenvedtek el, vagy elvesztették hozzátartozóikat a vakcina következtében.

A felpereseket képviselő ügyvédek szerint egyes esetekben akár 20 millió fontos kártérítés is járhat az érintetteknek. A cambridge-i székhelyű vállalat, amely a vádak többségét vitatja, a brit Legfelsőbb Bíróság felé benyújtott jogi dokumentumokban ismerte el, hogy vakcinájuk nagyon ritka esetekben TTS-t, azaz trombocitopénia-szindrómával járó trombózist okozhat.

A TTS egy olyan állapot, amelyben alacsony vérlemezkeszám mellett vérrögök képződnek a szervezetben. A vérlemezkék normál esetben segítik a véralvadást. Ezt a szövődményt korábban vakcinaindukált immuntrombózisos trombocitopéniának (VITT) nevezték.

Bár a TTS-t már két éve ismerték el lehetséges mellékhatásként, ez az első alkalom, hogy a cég bíróság előtt elismerte az oltás és az állapot közötti összefüggést. A brit Legfelsőbb Bírósághoz összesen 51 panasz érkezett, melyekben mintegy 100 millió font értékű kártérítést követelnek.