Magyar egészségipar: Stratégiai célok és kihívások

Magyarország versenyképességi stratégiájában kiemelt szerepet kap az egészségipar, cél a magyar termékek arányának növelése és a hazai gyártók helyzetbe hozása a tenderekben.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a 2030-ig szóló iparstratégiát fehér könyvként említette, amelyben az egészségipar fontos szerepet tölt be. A stratégia szerint Magyarország 2030-ra a világ egyik legversenyképesebb országává válhat. Az egészségipar kiemelt fókuszterületként jelenik meg, cél az önellátás és a magyar termékek arányának növelése a hazai egészségügyben.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a magyar egészségipari stratégiának a magyar betegek érdekeit kellene szolgálnia. A korábbi kormányhatározatokhoz hasonló célok megfogalmazása ellenére a végrehajtás elmaradt, és a magyar gyártók termékeit nem preferálják a közbeszerzésekben. A magyar orvostechnikai eszközök részaránya a betegellátásban csökkent, és a tenderekben a magyar gyártókat hátrány éri.

Az egészségipar számos területet ölel fel, a gyógyszeripartól a gyógynövényiparon és biotechnológián át a bionikáig, valamint az informatikai megoldásokat és a balneológiát is magában foglalja. A Magyar Egészségipari Gyártók Szövetségének jelentése szerint a hazai vállalkozások helyzete nem kedvező, a belföldi bevételek növekedése ellenére is elmarad a lehetőségektől.

A gyógyszeripar a leginnovatívabb gyártási ágazat, a K + F kiadások jelentős része a szektorhoz kapcsolódik. A Richter és az Egis rendelkezik a legtöbb nemzeti szabadalommal, de a magyar szabadalmak száma uniós összehasonlításban alacsony. A jegybank szerint elmaradásunk jelentős, részben a nyugat-európai országok magasabb K+F kiadásai és fejlettebb innovációs ökoszisztémái miatt.

A stratégia szerint a globális gyógyszer- és orvostechnikai ipar növekedése, a koronavírus-járvány okozta ellátási lánc problémák, valamint Ázsia iparának növekvő súlya kiemeli a hazai gyártás fontosságát. A protekcionista kezdeményezések és a gyógyszerhiányokra való megoldáskeresés is fontos téma a stratégiában.

Az adatvezérelt egészségügy és a személyre szabott orvoslás a jövő trendjei, a mesterséges intelligencia pedig az egészségipar leggyorsabban növekvő technológiai trendje lesz. Szócska Miklós, a Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának vezetője szerint a digitális adatok és az AI alkalmazása jelentős előrelépést jelenthet az egészségügyben. A távorvoslást segítő termékek és szolgáltatások iránti kereslet növekedése várható, és a modern technológiák fejlődése, valamint az elöregedő társadalmak és az urbanizáció hatására átalakul az egészségügyi ellátás szerkezete.