A Ganz-MaVag Europe Zrt. állami támogatással vásárolhatja meg a Talgo S.A.-t

A spanyol Talgo S.A. vonatgyártó cég felvásárlására a magyar Ganz-MaVag Europe Zrt. 619 millió eurós ajánlatot tett, amelyet állami szereplők, köztük a Corvinus Zrt. és az Eximbank Zrt. finanszíroznak. A spanyol kormány még nem hagyta jóvá az ügyletet, amely stratégiai jelentőségű a spanyol vasúti hálózat és nemzetbiztonság szempontjából.

A Ganz-MaVag Europe Zrt. projektcég, amelyet a Talgo S.A. megszerzésére hoztak létre, 240 milliárd forintnak megfelelő összegű vételárat ajánlott a spanyol cégért. A részvényekre tett ajánlat 14 százalékos prémiumot jelentett az akkori záróárhoz képest, ami a Talgo legnagyobb tulajdonosai számára meggyőzőnek tűnt, bár a spanyol kormány még nem támogatta egyértelműen az ügyletet.

A Ganz-MaVag Europe Zrt. 55 százalékos tulajdonosa a Ganz-MaVag Holding Kft., amelynek főrészvényese Törő Csaba, az alapkezelő pedig a Hernádi Zsolt vezette Mol Nyrt. A kisebbségi tulajdonos, a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. részvényeit nem tüntetik fel a cégnyilvántartásban, de a hvg.hu információi szerint a magyar állam 6750 euróval részt vett a vonatgyártó cégben.

A Talgo tavalyi tőzsdei jelentése szerint az árbevétele rekordszintre nőtt, 652 millió euróra, a rendelésállománya pedig 4,2 milliárd euróra hízott, az EBITDA-ja pedig 55 százalékkal 76,5 millió euróra emelkedett.

A spanyol kormány három hónapja van arra, hogy döntsön a magyar ajánlatról, de a Ganz-MaVag nem az egyedüli érdeklődő. A spanyol közlekedési miniszter, Óscar Puente szerint más pénzügyi befektetők és gyártók is érdeklődnek a Talgo iránt, köztük a svájci Stadler is.

Az Eximbank 345 millió eurós, azaz több mint 134 milliárd forintos hitelt biztosított a Ganz-MaVag Holding Kft. számára, amely a Ganz-MaVag Europe Zrt. anyacége. A hitelbiztosítéki nyilvántartás szerint ez a hitel a Talgo megvételéhez szükséges tartozások fedezetéül szolgál.

A Corvinus Zrt. idén januárban 305 millió eurós tőkeemelést hajtott végre, amely nem a Budapest Airport Zrt. megvásárlásához, hanem valószínűleg a Talgo felvásárlásához kapcsolódik. A nemzetgazdasági tárcától érkező információk szerint a tőkeemelés oka egy döntéselőkészítő adat, amelyet nem részleteztek.

A finanszírozási konstrukció hasonlít a Vodafone Magyarország Zrt. kivásárlásakor látotthoz: az állam biztosítja a finanszírozás nagyobb részét, és a többségi tulajdon a magánbefektetőé lesz. A Vodafone esetében az Eximbank és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) által biztosított hitel segítségével a magyar állam 49 százalékos részesedést szerzett, amelyet később részben a 4iG-nek adott át.

A Talgo felvásárlásában a Ganz-MaVag Europe Zrt. 45 százalékos részesedéssel indulhat, míg a maradék 45 százalék az állami vagyonkezelő Corvinus Zrt. tulajdona lehet. A spanyol kormány azonban nem szeretné, hogy a Talgo magyar kézbe kerüljön, mivel orosz befolyást sejtenek a háttérben.