A CSOK-igénylések mélyponton vannak, a kormány mégis sikerként állítja be

A kormány a CSOK-rendszer átalakítását nagy sikernek próbálja beállítani, azonban a valóságban az igénylések száma mélyponton van. A Népszava információi szerint az idei év a második leggyengébb kezdést mutatja a támogatás történetében.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes május elején beszámolt arról, hogy az első negyedévben 3100 CSOK plusz-igénylés érkezett, összesen 83 milliárd forint értékben, az átlagos hiteligény pedig 26 millió forint volt. Hornung szerint a CSOK plusz-igénylések száma dinamikusabban nőtt, mint az eredeti CSOK bevezetésekor. Vitályos Eszter kormányszóvivő hozzátette, hogy 1400 kérelmet már jóváhagytak és folyósítottak is.

A Népszava azonban kritikusabb hangot üt meg, rámutatva, hogy a 4,5 milliós lakásállományhoz képest a 3100 igénylés és az 1400 folyósítás csekélynek számít. A Központi Statisztikai Hivatal adatai is azt mutatják, hogy ha a jelenlegi trend folytatódik, a CSOK-igénylések száma mélypontra süllyedhet. Tavaly az első félévben 10 259 CSOK-ot folyósítottak, ami hétéves mélypontot jelentett, és az idei adatok alapján még a 2016-os első féléves, 7666-os számot is alulmúlhatjuk, hacsak a második negyedév nem hoz jelentős javulást.

A visszaesés nem meglepő, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság egy közel másfél éves recesszióból próbál kilábalni, amit egy inflációs sokk is súlyosbított. A háztartások a magas kamatok és a csökkenő reáljövedelmek miatt nemcsak a fogyasztásukat, hanem a nagy értékű beruházásaikat is visszafogták.