Forxai Smart Mirror: Az okostükör, ami megváltoztatja a munkavédelmet

A Forxai Smart Mirror egy olyan beléptető eszköz, amely képes automatikusan detektálni és ellenőrizni a gyártóegység bejáratánál az előírt védőfelszerelések viselését, és ha valami nem stimmel, azonnal jelez. A Konica Minolta által fejlesztett mesterséges intelligencia figyelmeztet a kar és a nyak fedetlen bőrfelületeire, ezzel csökkentve a munkahelyi sérülések és megbetegedések kockázatát.

Magyarországon a munkáltatók évente közel 400 millió forintot költenek munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kezelésére. A Konica Minolta okostükre ennek a költségnek a csökkentésére kínál megoldást, hiszen képes felismerni, ha a védőeszközöket nem helyesen viselik, így hozzájárulva az élelmiszer- és termékszennyeződések kockázatának csökkentéséhez is.

Új üzletág és gépi látás

Kószás Attila, a Konica Minolta Magyarország marketing vezetője beszámolt arról, hogy a cég létrehozott egy új üzletágat, amely mesterséges intelligenciás fejlesztésekkel, köztük gépi látással foglalkozik. A gépi látás már számos területen segíti a cégeket, mint például a gyártás, logisztika, munkavédelem és az egészségügy.

A minőségellenőr alkalmazás, amely szintén gépi látással működik, képes nagy pontossággal kiszűrni a gyártási folyamat során keletkező felületi hibákat, idegen anyagokat és összeszerelési hibákat. Kószás Attila szerint ezek az AI-alapú megoldások képesek tanulni az adatokból és alkalmazkodni a gyártási folyamatok változásaihoz.

Innovációk és díjak

A MOHAnet Mobilsystems Zrt. által szervezett kiállításon a Konica Minolta okostükre mellett számos más innovációt is bemutattak. A rendezvényen kihirdetett IoT megoldás-szállítói versenyen a Konica Minolta egy szereplőt különdíjban részesített.

A különdíjat a BME VIK Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék IoT megoldása, a Sign Buddy, egy jelnyelv fordító rendszer nyerte el. A rendszer célja, hogy valós idejű fordítás révén a hallássérült személyek számára teljes mértékben rendelkezésre álljanak azok a szolgáltatások, mint halló társaiknak.

A verseny dobogósai

Az IoT megoldás-szállítói verseny első helyezettje az Indeveyes Technologies WaMeWo alkalmazása lett, amely a gyártógépek valós idejű távoli monitorozását és diagnosztikáját teszi lehetővé.

A második helyezett a MyActionCam Magyarország Kft. drónfészek megoldása volt, amely a drón és IoT technológiák integrálásával automatizált felügyeleti és adatgyűjtési műveleteket végez.

A harmadik helyen a Nextent Informatika Zrt. App & Tank IoT rendszere végzett, amely a benzinkutak üzemeltetését hivatott modernizálni és hatékonyabbá tenni.

(Borítókép: Konica Minolta)