A kormány új mobilappja: a DÁP

Holnaptól elérhetővé válik a kormány új mobilalkalmazása, a DÁP, amely a digitális állampolgárság keretében nyújt majd számos szolgáltatást az állampolgárok számára. A mobilapp letöltése és használata új fejezetet nyit Magyarország digitális fejlődésében.

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) részeként fejlesztett DÁP mobilalkalmazás május 18-tól, azaz holnaptól lesz letölthető az App Store-ból és a Google Play áruházból, majd május 21-től aktiválható a kormányablakokban. Az alkalmazás telepítése után a telefon kompatibilitását ellenőrzik, és szükséges lesz a biometrikus azonosítás, az értesítések, valamint a kamera használatának engedélyezése.

Az állampolgároknak személyesen kell megjelenniük egy kormányablakban, ahol az ügyintézők ellenőrzik a személyazonosságukat, és ezt követően kerülnek fel a várólistára. A regisztrációhoz személyazonosító okmányra és arra a mobilra van szükség, amelyre letöltötték az alkalmazást. Amennyiben valaki törli az alkalmazást az aktiválás előtt, újra kell regisztrálnia, amit kizárólag a kormányablakokban tehet meg.

Szeptembertől több hasznos funkció is elérhető lesz az appban, többek között az azonosítás személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány nélkül, QR-kódos bejelentkezés állami weboldalakra, erkölcsi bizonyítvány igénylése, digitális aláírás, időpontfoglalás a kormányablakokban, valamint az állam által nyilvántartott adatok egy helyen történő elérése.

A jövőben további funkciók is hozzáadásra kerülnek az alkalmazáshoz. 2025 harmadik negyedévétől a bankok és közmű szolgáltatók felületeire is bejelentkezhetünk az app segítségével, és ekkortól lesz elérhető a digitális aláírás számukra is. A gépjármű adás-vétel is intézhető lesz az appon keresztül, és minden okmány elektronikus formában lesz elérhető. 2026-tól pedig az ePosta szolgáltatás és az eFizetés is megjelenik, amelyekkel az állampolgárok könnyedén intézhetik ügyeiket az állami szervekkel.

A DÁP programot Rogán Antal jelentette be tavaly októberben, és a cél az, hogy a digitális állampolgárság révén az igazolások, az aláírás és az ügyintézés is mobilra költözzön. A projekt több éves fejlesztést igényel, és a piaci szereplőknek is számos feladata van ebben a folyamatban. A digitális állampolgárság számos előnnyel jár majd, például az állampolgárok telefonjukkal igazolhatják személyazonosságukat, proaktív figyelmeztetéseket kapnak az államtól, és minden hivatalos dokumentum elérhető lesz a mobilalkalmazásban.