2024-ben javulhatnak a nyugdíjak reálértéke

Minden jel arra mutat, hogy a nyugdíjasok helyzete javulhat a következő évben, hiszen a kormány konvergenciaprogramja alapján a nyugdíjak reálértéke növekedhet. A kormány által nemrég közzétett dokumentum szerint azonban ez a javulás csak relatív értelemben értelmezhető, mivel a nyugdíjak növekedési üteme elmarad a bérek emelkedési ütemétől.

A Pénzügyminisztérium által készített középtávú prognózis szerint a gazdasági növekedés minden évben alacsonyabb lesz, mint amit korábban vártak, a költségvetési hiány pedig jelentősen meghaladja az egy évvel ezelőtti terveket. Az államadósság csökkenése is lassabb lesz a magasabb kiindulási szintről. A konvergenciaprogramban szereplő számok csalódást keltő módon változtak a tavalyi prognózishoz képest.

Az infláció mérséklődése azonban kedvező hír a nyugdíjasok számára. A dokumentum szerint az infláció idén 4,2%-ra csökkenhet a tavalyi 17%-ról, ami lehetővé teszi, hogy a nyugdíjak reálértéke közel 2 százalékponttal javuljon 2024-ben. A kormány az év elején 6%-kal emelte a nyugdíjakat, az MNB pedig 3,5-5%-os átlagos inflációt jósol az idei évre, ami alapján a nyugdíjak vásárlóereje valóban növekedhet.

Ugyanakkor a nyugdíjprémium elmaradása és a munkavállalók jelentős béremelkedése árnyalja a képet. A GDP-növekedés nem éri el a kívánt szintet, így idén a nyugdíjasok nem részesülnek nyugdíjprémiumban. A konvergenciaprogram 10,7%-os munkavállalói jövedelemnövekedést vetít előre, ami azt jelenti, hogy a nyugdíjak a bérekhez viszonyítva további relatív leszakadást szenvedhetnek el, mivel a nyugdíjemelés szigorúan az inflációhoz kötött.

Az OECD szerint azonban a magyar gazdaság az idei évtől visszatér a növekedési pályára, az idei évre 2,1 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos bővülést várnak. Az alacsonyabb infláció várhatóan támogatja a beruházásokat és a magánszektor fogyasztását, ezzel növelve a gazdaság bővülését. A Pénzügyminisztérium kommentárjában kiemelte, hogy az OECD előrejelzése összességében a tagállamok felső egynegyedébe sorolja Magyarországot, ami pozitív várakozásokat támaszthat a nyugdíjasok számára is.

A világszervezet kiadványában elismeri, hogy az alacsony infláció mellett a jelentős külföldi működőtőke-befektetések, főként az elektromobilitás kapcsán, növelik az exportkapacitást és ezáltal húzzák a növekedést is. Az OECD elemzése rávilágít az egyensúlyi mutatók javításának fontosságára is, amelyek a magyar kormány célkitűzéseivel egybevágóan csökkennek. A magyar munkaerőpiac ellenálló képessége, a munkanélküliség alacsony szintje és a folyamatosan növekvő reálbérek a fogyasztói bizalom javulásával együtt mind hozzájárulhatnak a nyugdíjasok helyzetének javulásához.