Magyarország gáztárolói rekordközeli teljesítményt nyújtanak

A fűtési szezon után Magyarország gáztárolói a vártnál magasabb szinten vannak, jelenleg 68%-os töltöttségi szintet mutatnak, amely meghaladja a jelenlegi és a júliusi kezdeti elvárásokat is.

Magyarország gáztárolóinak töltöttségi szintje jelenleg 68%-on áll, ami az elmúlt évtized rekordközeli szintjét jelenti, és jócskán túllépi a május 1-jére előírt 37%-os, valamint a 2022-2023-as téli szezonra előírt 80%-os szükséges szintet. A tárolókban lévő gáz mennyisége 4,5 milliárd köbméter, ami másfélszerese az éves lakossági fogyasztásnak. A megfelelő téli előkészületeknek köszönhetően a gáztartalékok nem csökkentek kétharmad alá tíz hónapja.

Az Európai Unió előírásai szerint a gáztárolókat legalább 80%-ra kell feltölteni a 2022-2023-as téli szezon kezdetére, és ez a követelmény 2023-tól kezdődően 90%-ra emelkedik november elsejei határidővel. Magyarország már tavaly is meghaladta ezeket a szinteket, és jól teljesít a következő évekre vonatkozóan is. A 2024-re kitűzött 51%-os célkitűzést február 1-jére már másfélszeresen túlteljesítették, a tényleges adat mintegymásfélszeresen múlta felül ezt a szintet.

Az energiaügyi minisztérium kiemelte, hogy a magyar fogyasztók biztonságos gázellátásban részesültek az elmúlt télen, és alacsony gáz- és áramárakat élveztek Európához képest. Május 1-jével Magyarország gáztárolói 68%-on állnak, teljesítményükkel meghaladják az EU 61%-os átlagát. Az ország 45%-os aránya a harmadik legmagasabb az európai országok között, 27 százalékponttal meghaladva az átlagot, és csak a lettek speciális helyzetét nem számítva a második legmagasabb arányt mutatja.

A hazai fogyasztók biztonságos ellátása az elmúlt télen egyetlen pillanatra sem forgott veszélyben. A magyar családok a rezsicsökkentés előnyeit is élvezhetik, Európában a legolcsóbban jutnak földgázhoz és áramhoz. A társadalmi egyeztetés alatt álló otthonfelújítási program 108 milliárd forint keretösszeggel segíti a lakossági energetikai korszerűsítéseket. A nyertesek egy családi házra akár 6 millió forint vissza nem térítendő támogatást és kamatmentes hitelt kaphatnak. A fejlesztéseknek köszönhetően a kedvezményezettek könnyebben tarthatják fogyasztásukat a rezsivédett sávhatár alatt.