Külföldi nyaralás: szabályok és lezárások, amikre érdemes figyelni

Számos kellemetlen meglepetés érheti a turistákat, ha nem tájékozódnak időben a nyaralásuk helyszínének aktuális helyzetéről. Lehet, hogy a várt látványosság felújítás alatt áll, vagy új szabályok léptek életbe, amelyek összetűzésbe hozhatják őket a helyi hatóságokkal. Összegyűjtöttünk néhány fontos információt, hogy a nyaralás ne váljon rémálommá.

Nem látogatható helyek

Párizsban a Pompidou központ felújítása miatt zárva tart, és a Moulin Rouge híres malom lapátjai is megsérültek, így nem látogatható a teljes pompájában. A Notre Dame felújítása is folyamatban van, várhatóan 2024 végére fejeződik be.

A berlini Pergamon Múzeum is zárva tart felújítás miatt, legkorábban 2027-ben nyit újra, de a déli szárnya csak 2037-ig lesz látogatható. Dubajban az Ain Dubai óriáskerék is zárva van, és még nincs döntés a nyitás időpontjáról.

Végleg eltűnt látványosságok

Az Elefánt-szikla Tajvanon összeomlott, és a Sycamore Gap fáját Angliában illegálisan kivágták, így ezek a látványosságok már sosem lesznek a régiek.

Szabályok, melyekbe könnyen beleütközhetünk

Milánóban éjszakai fagyi- és pizzatilalom léphet életbe, Rómában pedig tilos a Spanyol lépcsőn ülni. Olaszország több városában is előírják az igényes öltözetet, Sorrentóban például magas bírságot szabhatnak ki nem megfelelő öltözetért.

Cinque Terrében tilos papucsban vagy magassarkúban az ösvényeken közlekedni, a Cinque Terre Nemzeti Park hatósága balesetek elkerülése végett vezette be ezt a szabályozást.

Görögország és Horvátország szabályai

Görögországban a strandok legalább felét napernyőktől és napágyaktól mentesnek kell tartani, ezt drónokkal is ellenőrzik.

Splitben szigorú magatartási kódex van érvényben, míg Dubrovnikban a gurulós bőrönd használata korlátozott a zajszint csökkentése érdekében.

Portugália szabályai

Portugáliában a hangos zenehallgatásért és a kijelölt területeken kívüli labdázásért bírságot szabhatnak ki.