Olaszország titokban 500 kilométeres hatótávolságú rakétákat szállított Ukrajnának

Nagy-Britannia és Franciaország után Olaszország is Storm Shadow nagy hatótávolságú cirkálórakétákat juttatott Ukrajnának, amelyek akár 500-550 kilométeres távolságra is képesek céljaikat elérni.

Grant Shapps brit védelmi miniszter a fegyvereket gyártó MBDA üzemében beszélt arról, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország mellett Olaszország is részt vett a Storm Shadow rakéták szállításában Ukrajnának. Shapps kiemelte, hogy a Storm Shadow, SCALP vagy a Taurus típusú fegyverek rendkívül hatékonyak, és bár ezekből kevés áll rendelkezésre, Németországnak jelentős mennyiségben vannak ilyen rakétái. A miniszter hozzátette, hogy Németország továbbra is vonakodik Taurus rakétákat küldeni Ukrajnának.

A Storm Shadow, más néven SCALP, egy 500-550 kilométeres hatótávolságú cirkálórakéta, amelyet korábban Nagy-Britannia és Franciaország biztosított az ukrán haderő számára. Olaszország hivatalosan nem ismerte el, hogy szállított volna ilyen fegyvereket Ukrajnának, azonban Shapps szavai alapján úgy tűnik, hogy titokban mégis megtörtént ez a lépés.

Shapps megerősítette, hogy Olaszország említése nem volt véletlen, és kijelentette, hogy Nagy-Britannia, Franciaország és Olaszország támogatást nyújt Ukrajnának a fegyverek hatékony használatában, különösen a Krím félsziget elleni műveletek során. Az olasz kormány azonban nem kívánta kommentálni a brit politikus állításait.