A Mercedes és a Volkswagen nyereségcsökkenése

Mind a Mercedes-Benz Group, mind a Volkswagen AG negyedéves profitja és bevétele csökkent az év első három hónapjában.

A Mercedes-Benz Group német járműgyártó negyedéves profitja és bevétele éves összevetésben csökkent a kiszállított járművek számának visszaesése miatt. Az adózott eredmény 25 százalékkal, 3,03 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 4,01 milliárd euróról. Az EBIT (kamat- és adófizetés előtti eredmény) 3,9 milliárd euróra esett vissza az egy évvel korábbi 5,5 milliárd euróról, míg a bevétel 4,4 százalékkal, 35,87 milliárd euróra mérséklődött a tavalyi első negyedévi 37,52 milliárd euróhoz képest.

Az értékesített személygépkocsik száma az első negyedévben 8 százalékkal, 463 ezerre esett vissza az egy évvel korábbihoz képest. Az elektromos járművek értékesítése is csökkent, 2 százalékkal, 90 200-ra.

A Volkswagen AG szintén csökkenést jelentett az első negyedévben. Az üzemi eredmény 20 százalékkal, 4,59 milliárd euróra csökkent, az üzemi haszonkulcs pedig 7,5 százalékról 6,1 százalékra mérséklődött. Az adózott eredmény 22 százalékkal, 3,71 milliárd euróra süllyedt, a bevétel pedig 76,2 milliárd euróról 75,46 milliárd euróra csökkent.

A Volkswagen 2,1 millió járművet adott el a március végével záródott három hónapban, ami 2 százalékkal kevesebb az előző év azonos időszakához képest. Az ázsiai és csendes-óceáni térségben az eladások 2 százalékkal nőttek, Latin-Amerikában 19 százalékkal emelkedtek, azonban Észak-Amerikában 10 százalékkal, Európában és másutt pedig 5 százalékkal csökkentek.

A Volkswagen-csoport, amely a Volkswagen, Seat, Skoda, Audi, Lamborghini, Bentley és Porsche márkákat foglalja magában, továbbra is 5 százalékos bevételnövekedést vár az évre, az üzemi haszonkulcsot pedig 7-7,5 százalék közötti értékre teszi.