Európai Unió: Magyarország inflációs szintje kiemelkedik

Az Európai Unió gazdasági teljesítménye továbbra is alulmarad a magyar inflációs szinttel szemben, ami már a Holdról is szemmel látható. Az Eurostat által közzétett gyorsjelentés szerint az euróövezetben áprilisban 2,4 százalékos inflációra lehet számítani, míg Magyarországon a márciusi adatok alapján 3,6 százalékot regisztráltak.

Az Eurostat előrejelzése szerint 2024 áprilisában az infláció mértéke 2,4 százalék lesz az euróövezetben, amit az uniós statisztikusok stabilnak ítélnek meg. A magyar inflációs adatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) márciusra vonatkozóan közölte, amely 3,6 százalék volt. Az inflációs kosár fő összetevői között a szolgáltatások éves rátája a legmagasabb, 3,7 százalékkal, míg az alkohol- és dohánytermékek 2,8 százalékos, az ipari termékek 0,9 százalékos, valamint az energia ára -0,6 százalékos drágulást mutat.

Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum vezetője szerint az áprilisi adatok nem mutatnak további csökkenést, de az éves áremelkedési ütem közel áll az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos céljához. Különösen a szolgáltatások árindexének lassulása tűnik pozitívnak, bár ez a teljes fogyasztói kosárhoz képest magasabb értéken, 3,7 százalékon áll. A szakértő szerint ez alapján a központi bank júniusban már kamatot is vághat, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedés mérsékelt támogatásához.

Az energiárak terén a bázishatás okoz látványos adatokat. A korábbi éves adatok a 2022-es magas bázishoz képest jelentős mínuszokat mutattak, de most már a 2023-as tavaszi szintekhez kell viszonyítani, amikor az energiaárak már csökkentek. A holland földgázpiacon a jövő tavaszi árak 35 euró körül alakulnak megawattóránként, míg az egyhavi szállítás ára 30 euró alatt van, tehát a piacon nem várható drasztikus áremelkedés. Árokszállási Zoltán hozzátette, hogy amennyiben az energia ára nem emelkedik túlzottan, az infláció sem fog elszállni, és mivel az energia ára nem számít bele a maginflációba, a jegybankoknak nem kell feltétlenül figyelembe venniük az átmeneti emelkedéseket ebben a kategóriában.

Jelenleg több uniós országban, hasonlóan Magyarországhoz, még nem ismertek az áprilisi inflációs adatok, de az látható, hogy nem csak Magyarország került távol az uniós átlagtól. A legnagyobb áprilisi inflációs adatokat Belgium (4,9 százalék), Horvátország (4,7 százalék), Spanyolország és Ausztria (mindkettő 3,4 százalék), Észtország (3,3 százalék), Görögország (3,2 százalék), Luxembourg és Szlovénia (mindkettő 3 százalék) produkálta. Az EU keleti tagállamaiban általában magasabb az infláció, ami az adóváltoztatások és az energiaimport különböző mértékű kitettsége miatt alakulhat így, amelynek különösen jelentősége volt az orosz-ukrán háború kitörésekor.