A magyar animáció csúcsai – a hvg.hu rangsorolása

A Nemzeti Filmintézet által a magyar animáció emlékévének kiáltott 2024 kapcsán a hvg.hu összeállította minden idők legjobb magyar egész estés animációs filmjeinek listáját. A válogatásban olyan alkotások kaptak helyet, amelyek nemcsak hazánkban, de nemzetközi szinten is elismerést nyertek.

Február 4-én, Macskássy Gyula születésnapján hirdette meg a Filmintézet a magyar animációnak szentelt emlékévet, amelynek története 1914-ben kezdődött Kató-Kiszly István első trükkfilmjével. A rendszeres animációsfilm-gyártás az 1930-as években indult el, és a '60-70-es években születtek meg a ma is ismert, nemzetközi fesztiválokon is sikert arató animációs mozifilmek. Az ezredforduló után is számos emlékezetes alkotás készült, mint például a Ruben Brandt, a gyűjtő vagy a Nyócker!, és a lista összeállításakor még a mozikban futó Kék Pelikán is említést érdemel, bár az nem szerepelhetett a rangsorban.

A hvg.hu három évvel ezelőtt már közzétette a legfontosabb magyar filmek listáját, amelyből néhány animációs film hiányzott. Idén ezért egy 12-es listát állítottak össze, amely kizárólag az egész estés produkciókat rangsorolta, így nem kerülhettek bele olyan rövidebb animációk, mint A légy, Maestro vagy a Magyar népmesék epizódjai.

A listán szereplő filmek között megtalálható Jankovics Marcell Az ember tragédiája, amely egy majdnem háromórás Madách-adaptáció, és a Műanyag égbolt, amely egy posztapokaliptikus Magyarországon játszódó történet. A Nyócker! a Józsefvárosi életet mutatja be Gauder Áron rendezésében, míg a Hófehér Nepp József és Romhányi József munkája, amely egy bizarr világba kalauzolja a nézőt.

A lista további részében olyan filmek szerepelnek, mint a Ruben Brandt, a gyűjtő, a Lúdas Matyi, a János vitéz, a Fehérlófia, a Habfürdő, a Szaffi, a Vuk, és az első helyen a Macskafogó. A Macskafogó az egyetlen alkotás, ami minden felkért közreműködőnek eszébe jutott, mint ami nem hiányozhat a listáról.

A rangsor összeállításához számos filmes szakembert, egyetemi tanárt, kritikust és filmes újságírót kértek fel, akik 10-es listákat állítottak össze. A visszaküldött listák összesítésével alakult ki a végső 12-es HVG-rangsor. A lista összeállításában közreműködők között szerepelnek Balla István, Csatlós Hanna, Gyöngyössi Lilla, Herczeg Zsófia, Kránicz Bence, Lakner Dávid, M. Tóth Éva, Murai András, Nemes Nikolett, Németh Róbert, Varga Ferenc és Varga Zoltán.