A butatelefonok újra divatba jöhetnek

Sok fiatal az okostelefonoktól való függés elkerülése érdekében fontolgatja a hagyományos mobiltelefonok használatát, melyek ára jelentősen alacsonyabb lehet, mint a trendi okostelefonoké. Az Egyesült Államokban tavaly körülbelül 2,8 millió butatelefont adtak el, ami a piac 2%-át teszi ki, és a világ ilyen típusú készülékeinek mintegy 20%-a talál vevőre az országban. A vásárlók között megtalálhatók az időjárásnak kitett munkahelyeken dolgozók, mint például farmerek vagy építőmunkások, valamint a technofób fiatalok és azok a szülők, akik meg kívánják óvni gyermeküket az internet veszélyeitől.

A hagyományos mobiltelefonok világpiacának éves forgalma 10 milliárd dollár körül mozog, ami nem számít túl nagy piacnak, ráadásul nem is hoz jelentős profitot. A nagy tech cégek, mint az Apple vagy a Samsung, nem érdekeltek az okostelefonok iránti érdeklődés csökkenésében, hiszen a szoftverekben és a speciális hardverekben van a nagy pénz. A butatelefonokat gyártó cégek aggódnak a jövőjük miatt, különösen mivel a 2G és 3G hálózatok fokozatosan kivezetésre kerülnek, és egyre több munkahelyen válik elvárásá az okostelefon használata.

Lehet, hogy a megoldás a lebutított okostelefonokban rejlik? A Light cég Light Phone-ja, amely korlátozza az internet használatát, 299 dollárba kerül, ami egy olcsó okostelefon árával egyenértékű. A svájci Punkt cég a divatra épít, 750 dollárért kínál egy okostelefonhoz hasonló, de kevesebbet tudó készüléket. Az amerikai Ghost Mode a személyre szabhatóságra fókuszál, a Google Pixel okostelefont lebutítva kínálja 600 dollárért. A Minimalist Phone alkalmazás lehetővé teszi az okostelefonok beállítását az egyéni igényeknek megfelelően.