A Magyar Posta visszafordított egy menekülteket ábrázoló bélyeget tartalmazó levelet

A Magyar Posta nem fogadta el azt a levelet, amely egy menekülteket ábrázoló osztrák bélyeget viselt, és visszaküldte azt a feladónak.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc következményeként Magyarországról számos ember kényszerült menekülésre, és a következő hat hónapban körülbelül kétszázezer ember hagyta el az országot, főként Ausztria és Jugoszlávia felé. A Kádár-kormány által disszidensnek nevezett emigránsok közül sokan az Egyesült Államokba, Kanadába, Nagy-Britanniába vagy Németországba távoztak. Az ENSZ 1959-1960-at a Menekültek Világévévé nyilvánította, amelyhez számos ország csatlakozott, de a Magyar Népköztársaság nem volt köztük.

Az emlékév alkalmából Ausztriában Rudolf Tóth és Adalbert Pilch tervezett egy bélyeget, amely egy házaspárt és gyermeküket ábrázolta menekülés közben. Tóth, aki Ferdinand Lorber tanítványa volt, a világ egyik legjobb rézmetszőjévé vált, és többek között az Osztrák Nemzeti Banknak is dolgozott. Bár 2009-ben hunyt el Bécsben, élete részletei nem ismertek a nyilvánosság számára.

A Magyar Posta azonban nem fogadta el a menekülteket ábrázoló bélyeget, és egy 1960 nyarán a magyar-osztrák határt átlépő levelet visszaküldött a feladóhoz. A levél Innsbruckból Tatár János budapesti címére indult, és egy aukciósház árverésén bukkant fel. A levélre a következő megjegyzés került: "Elnézését kérem, de a magyar Posta nem akarja ezeket a bélyeget, így a levél ismét csak visszajött." Valószínűleg a feladó írta ezt a megjegyzést, majd új borítékban, más bélyeggel újra postára adta a levelet.