Magyar gimnazista diadal a New York-i ENSZ-modell konferencián

Nagy Boldizsár, a fonyódi Mátyás Király Gimnázium diákja, elnyerte a „legjobb delegált” díjat az ENSZ-modell konferencián New Yorkban, ahol az Egyesült Államok képviseletében vett részt az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A fonyódi Mátyás Király Gimnázium végzős tanulója, Nagy Boldizsár, aki a konferencia egyik legfiatalabb résztvevője volt, az Egyesült Államokat képviselte az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A diák szerint a győzelemhez kompromisszumokra volt szükség.

A versenyen a résztvevőknek egy előre megadott témával kellett foglalkozniuk, amely a civilek védelmét érintette egy fegyveres konfliktusban, valamint a fiatalok szerepét a béke és biztonság ügyében.

Nagy Boldizsár feladata az volt, hogy egy fiktív országban kialakult fegyveres konfliktus során humanitárius krízissel szembesülő civilek megsegítését kezelje a nemzetközi jog szabályai szerint.

A diák kiemelte, hogy a konferencián szerzett tapasztalatok alapján a döntések meghozatalához és a problémák gyakorlati megoldásához elengedhetetlenek a kompromisszumok.

Nagy Boldizsár hozzátette, hogy a győztes indítványt eljuttatják az ENSZ valódi Biztonsági Tanácsához, ami számára nagy motivációt jelentett a verseny során, és még mindig alig hiszi el, hogy sikerült a legjobbnak lennie.