Gépesített szerelem: mesterséges intelligencia a társkeresésben?

A Bumble alapítója, Whitney Wolfe Herd szerint a mesterséges intelligencia képes lehet arra, hogy ön helyett randizgasson, és megtalálja a tökéletes társat. A technológiai vállalkozó San Franciscóban beszélt arról, hogy elképzelhető egy olyan jövő, ahol az emberek virtuális társkereső profiljai végzik el a randizási folyamatot helyettük.

Wolfe Herd szerint létezik egy olyan világ, ahol a társkereső ügyintéződ képes lehet randevúzni helyetted másokkal, akik szintén párt keresnek. A Bumble, amely 2014-ben indult, már kísérletezik a felhasználók preferenciáit megismerő és a potenciális udvarlókkal összepárosító mesterséges intelligenciával.

A Bumble vezérigazgatói posztjáról 2023 novemberében lemondott Wolfe Herd továbbra is jelentős szerepet tölt be az igazgatótanács ügyvezető elnökeként. A cég, amely eredetileg nőkre összpontosított és lehetővé tette, hogy a nők küldjenek első üzenetet, 2024-ben bejelentette, hogy ezt a funkciót leállítja, és bármelyik párosított felhasználó kezdeményezheti az első kapcsolatfelvételt.

A Pew Research 2023-as tanulmánya szerint a 18-29 éves amerikai felnőttek 53 százaléka már használt legalább egyszer társkereső oldalt vagy alkalmazást, és e korcsoport mintegy 51 százaléka használta már a Bumble-t. A 30 év alattiak körében azonban a Tinder marad a legelterjedtebb társkereső alkalmazás.

Wolfe Herd úgy véli, hogy a mesterséges intelligencia képes kezelni és enyhíteni azokat a bizonytalanságokat, amelyekkel a társkereső alkalmazásokat nem használók szembesülnek. Azonban az etikai kérdések, mint például a magánélet védelme és az emberi kapcsolatok hitelessége, továbbra is vitatottak maradnak. Az algoritmusok által vezérelt platformok hatalmas mennyiségű személyes adatot gyűjtenek, és felmerül a kérdés, hogy egy algoritmus képes-e valóban leképezni az emberi vonzalom és kompatibilitás összetettségét. Egyes felhasználók "disztópikusnak" nevezik a mesterséges intelligencia által vezérelt társkeresést.