Galambos Péter negyedik helyezése a szegedi evezős Európa-bajnokságon

Negyedik helyen végzett Galambos Péter a könnyűsúlyú egyárban a szegedi evezős Európa-Bajnokságon. Az MTI szerint a kétszeres Európa-bajnok már az 500. métertől kezdve a negyedik pozíciót foglalta el az A döntőben, és végül ebben a sorrendben is ért célba.

Az aranyérmet az olasz Niels Torre szerezte meg, a második helyen a belga Marlon Colpaert, míg a harmadik helyen a francia Baptiste Savaete végzett.

A magyar versenyzők közül többen is helyt álltak a bajnokságon. A női kétpárban Preil Vivien és Zsiros Janka a nyolcadik, míg a férfi négyesek között Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs egysége a kilencedik helyen zárt. A ketteseknél Juhász Adrián és Simon Béla duója a 14., az egypárevezősök között pedig Bácskai Máté a 17. helyen ért célba.

A magyar csapat számára a szombati nap volt a legkiemelkedőbb, amikor is a könnyűsúlyú ketteseknél Szabó Bence és Furkó Kálmán párosa ezüstérmet szerzett, ezzel Magyarország első – és mint később kiderült, egyetlen – érmét nyerte el a bajnokságon. A könnyűsúlyú női kétpárban Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter, a férfiaknál pedig Kertész Keve és Szigeti Ferenc a hetedik helyen zárt, míg a négypárevezősök között a Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf, Ujhelyi Mihály alkotta négyes a tizedik helyen végzett.

A magyarok így egyetlen éremmel zárták a viadalt, amellyel párhuzamosan kontinentális olimpiai kvalifikációs és parakvalifikációs versenyt is rendeztek a Maty-éren. Az ötkarikás részvétel biztosítására már csak egyetlen lehetőségük maradt: három hét múlva a végső kvalifikációs regattán, Luzernben. A magyar evezés 1932 óta minden olimpián képviselte magát, és a 2008-ban bekapcsolódó paralimpikonok esetében is csupán a legutóbbi, 2021-es maradt ki. A magyar szövetség hét közben nevezi meg a luzerni csapatot.

A négynapos regatta legmelegebb napjára volt kilátás vasárnap, a közepes, kicsit oldalirányos szembeszél viszont alaposan megfodrozta a vízfelületet. Molnár Dezső, korábbi szövetségi kapitány, a férfikettős edzője úgy számolt, ez pályánként akár két másodperces előnyt, illetve hátrányt jelenthet.

Simon Béla az Indexnek azt nyilatkozta, hogy Luzernben mintegy tizenöt egység küzd majd az olimpiára kiadó két helyért, körülbelül hasonló esélyekkel, így nagyon nehéz feladat vár rájuk. Juhász Adrián hozzátette, hogy a luzerni verseny előtt kéthetes bulgáriai edzőtáborban vesznek részt, és igyekeznek a mostani ívüket minden tekintetben még tovább vinni.

A magyar érdekeltségű számokat tekintve Bácskai Máté C döntőjével folytatódott a verseny vasárnap délelőtt, aki futamában ötödikként végzett, a kontinensbajnokságot tekintve a férfi egypárok 19 fős mezőnyében pedig a 17. helyen zárt. Férfi négyesünk, Kerekes Krisztián, Csizmadia Ádám, Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs összeállításban a B döntő harmadik helyen ért célba, így a versenyszámban a 9., utolsó helyen végzett. Női kétpárunk, Preil Vivien és Zsíros Janka a brit egység mögött második lett a B döntőben, összesítésben ez 8. helyet ért.

Szegeden egypárban három-három, a könnyűsúlyú kétpárokban két-két kvótát osztanak ki, a paralimpiai számokkal együtt összesen tizenhármat. Galambos Péter a férfi könnyűsúlyú egypárban az utóbbi évtized egyik meghatározó alakja a nemzetközi mezőnyben: háromszoros Eb-érmes, kétszer (2019, 2021) győznie is sikerült. Az aranyérem világbajnokágon ugyan nem jött össze, de 2010-től 2019-ig összesen ötször azért dobogóra állhatott ott is.

Borítókép: Galambos Péter Fotó: Szlovák Bence / Magyar Evezős Szövetség Facebook oldala